Do kraja nedelje trebalo bi da bude razrešena kriza koja traje više od mesec dana u funkcionisanju Skupštine opštine Surdulica. Do blokade rada parlamenta, zbog čega još uvek nije usvojen opštinski budžet za 2009.godinu, došlo je nakon nesporazuma u koaliciji koju su činili odbornici Grupe građana Za našu Surdulicu – Novica Tončev i Demokratske stranke. Odbornička grupa aktuelnog predsednika surduličke opštine Novice Tončeva ima 10 odbornika, a demokrate devet, što je do sada bilo dovoljno za većinu u lokalnom parlamentu koji broji 35 odbornika.


U DS smatraju da bi Ministarstvo za državnu i lokalnu samoupravo trebalo zbog višemesečnog nefunkcionisanja lokalnog parlamenta da uvede privremene mere, koje bi rezultirale i vanrednim lokalnim izborima, ali dojučerašnji koalicioni partneri imaju drugačiji stav.

Odbornici okupljeni oko Novice Tončeva računaju da bi u pregovorima mogli da formiraju novu koaliciju i izbegnu uvođenje vanrednih mera. Oni aktivno pregovaraju sa DSS koja ima pet i SPS koja broji tri odbornika, čime bi sa ukupno 18 mandata mogli da zadrže lokalnu vlast. U nezvaničnim političkim izvorima u Surdulici može se čuti da bi novu koaliciju mogli da podrže i radikali koji imaju osam odbornika, ali se to ostavlja kao poslednja mogućnost.

Najrealnije je očekivati da će predsednik opštine Surdulica Novica Tončev, inače ugledni biznismen u oblasti građevinarstva, koaliciju da napravi sa DSS i socijalistima čime bi DS prešla u opoziciju, što bi izazvalo i kompletne promene na mestima direktora ovdašnjih lokalnih preduzeća. Demokrate bi mogle da preko partijske centrale spreče formiranje nove koalicije ukoliko odbornici SPS ne pristanu na ponudu predsednika opštine Tončeva, za šta bi trebalo da dobiju „naređenje iz Beograda“. U tom slučaju bile bi uvedene vanredne mere i u zakonskom roku održani vanredni lokalni izbori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari