Nova namena za staro zdanje u Zrenjaninu, sedište sindikata gde je nekada bila Zadružna banka 1Foto: M. P. / Danas

Zdanje koje datira iz 19. veka, palata Zadružnog saveza Srbije koja je u državnom vlasništvu a koristi je Savez samostalnih sindikata u Zrenjaninu u ulici Kralja Petra, dobiće nov, obnovljen izgled i namenu jer je započela njena rekonstrukcija.

Na obiman posao obnove čekalo se dugo, a pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin i uz finansijsku pomoć Ministarstva kulture i grada Zrenjanina radovi su počeli ovog meseca.

Kako objašnjavaju u Zavodu, radovi obuhvataju sanaciju krovne konstrukcije i postavljanje novog biber crepa. U sledećoj fazi, naredne godine, Zavod će konkurisati za sredstva za obnovu fasade.

„Godinama se. ovaj vredan spomenik kulture nalazi u lošem stanju, a korisnik ga ne održava, Ovo je prilika je da se pronađe nova namena koja bi bila adekvatna ovoj reprezentativnoj građevini, a kojom bi se iskoristio sav prostorni kapacitet. Realizacijom projekta da se preseli Savremena galerija rešilo bi se više višedecenijskih problema. Jednoj ustanovi kulture bi se konačno, nakon 60 godina postojanja, našao trajan i funkcionalan smeštaj, a jednom vrednom spomeniku kulture obezbedila temelјna obnova, revitalizacija i nova kulturna funkcija“, objašnjava istoričar umetnosti Zavoda za zaštitu spomenika kulture Bojan Kojičić.

Kako objašnjava, jedan od koraka u sledećoj fazi je izrada projektno – tehničke dokumentacije prenamene enterijera, kojim bi se prostor prilagodio potrebama Savremene galerije.

„Leva sala, koja je već godinama prazna, idealna je za stalnu izložbenu postavku. Cela površina južnog zida nekadašnje šalter sale prekrivena je zidnom slikom ,,Bogatstvo Jugoslavije“ ruskog slikara Aleksandra Ležečnikova. Problem neodgovarajućeg smeštaja depoa Savremene galerije bi takođe bio rešen obezbeđivanjem adekvatnog prostora u palati koji bi zadovoljavao odgovarajuće savremene standarde“, kaže Kojičić.

Zgrada je izgrađena sredinom 19. veka na šipovima, jer se tu nalazilo korito rukavca Begeja. Bila je u vlasništvu dr Pavla Demka, potom se u njoj u 19. veku nalazio hotel „Pešta“, u kome je 1872. godine počeo je sa radom prvi nedeljni list „Torontal“.

Rekonstrukcija zgrade izvedena je prema planovima arhitekte Dragiše Brašovana, tada za potrebe Srpske zadružne banke koja je zgradu kupila 1920. godine.

U objektu su se i kasnije nalazile banke, zatim sindikat, privredna komora, a deo prostora se danas iznajmljuje za kancelarije dok je podrum izdat za striptiz bar.

Ministarstvo kulture izdvojilo je 9 miliona dinara za obnovu krova dok je grad Zrenjanin uložio 11,5 miliona dinara da bi krov bio u potpunosti rekonstuisan.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku,

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari