Sirijske vojne i policijske snage počele su juče novu ofanzivu u Hami, u centralnom delu zemlje, dok su u akciji policije u Homsu ubijene dve osobe, rekao je jedan borac za ljudska prava.


– Više od 30 vojnih i policijskih vozila ušlo je u jutarnjim satima u Hamu, a u gradu su se čuli pucnji – izjavio je agenciji Frans pres portparol Lokalnih komiteta za koordinaciju, jednog od pokreta koji je pokrenuo proteste protiv sirijskog predsednika Bašara al Asada. Prema istom izvoru, sirijska policija je u Homsu, mestu u centralnom delu Sirije, ubila dve osobe. U ofanzivi sirijskih snaga početkom avgusta u Hami ubijeno je više od 100 ljudi.

U video-poruci objavljenoj na internetu 1. septembra, glavni tužilac u Hami objavio je ostavku na tu funkciju kao znak osude represije, ali su vlasti to demantovale, navodeći da je on otet i da je reč o izjavi datoj pod prinudom. Asadov režim od polovine marta suočen je sa protestima širom Sirije, a u gotovo svakodnevnim akcijama snaga bezbednosti do sada je ubijeno najmanje 2.200 ljudi, uglavnom civila, podaci su UN. Lider Arapske lige Nabil al Arabi izjavio je u Kairu da su sirijske vlasti prihvatile da kao izaslanik te organizacije poseti Damask „verovatno ove sedmice“.

Arabi treba da predstavi arapsku inicijativu za rešavanje krize u Siriji. Šefovi diplomatija arapskih zemalja su krajem avgusta pozvali Siriju da zaustavi prolivanje krvi i sledi put razuma pre nego što bude prekasno i izrazili zabrinutost velikog broja mrtvih i ranjenih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari