Nova pravila takmičenja iz stranih jezika

Društvo za strane jezike izmenilo propozicije

Ostavite komentar


  1. Obzirom na produzetak zimskog raspusta, kada će se saznati datumi takmičenja,prvenstveno Opšinskog ( drugi strani jezik)?

  2. Kada će se održati opštinska takmičenja iz stranih jezika, obzirom da je produžen zimski raspust?
    Hvala!

    1. Opštinsko takmičenje iz engleskog jezika je u subotu (23.02.), a iz ostalih jezika u nedelju (24.02.). Oba dana u 11h.

  3. danas je na opštinskom takmičenju iz Engleskog jezika na opštini Vračar prošlo samo TROJE dece. Ko pravi takve testove. Isto se dogodilo i 2017.godine. Ima li odgovornih. Ako je poenta da niko ne prođe onda neka se takmičenje ukinea ne da se deca demorališu

  4. Juce u Velikoj Plani prosla dva deteta,u Smederevskoj Palanci jedno,sve troje sa minimalnim brojem poena za prolazak. Ne znam sta je poenta ovakvih testova I tekstova. ‘Little House on the Prairie’ ,tekst iskopiran a kljuc iskljuciv. Samo ono kako tamo pise a ne sva gramaticki tacna resenja. Ako je razlog ovoga to sto nekoga tamo mrzi da pregleda puno testova pa bi da broj bude sto manji,neka se takmicenje ukine. I ovako deca jedva cekaju taj osmi razred kako bi uopste mogli da se takmice iz jezika,I onda sada ovo. Nema smisla.

  5. A, gde moze da se pogleda koliko dece je proslo na okruzno takmicenje iz engleskog jezika? Sta se desava u slucaju da nema dovoljno plasiranih ucenika za okruzno takmicenje? Znam da broj ne sme da predje 150, a sme li da bude upola manje? U nasoj opstini niko od ucenika nije prosao dalje, a koliko cujem i u jos nekim opstinama se dogodilo isto. Stvarno je pitanje zasto se i odrzava takmicenje, ako je sustina da ih sto manje prodje.

    1. Jelena,
      Ja sam odgovornim gospodjama u Drustvu za strane jezike iznela problem,I pitala da li ce mozda biti spusten prag za prolaznost ,jer je u nasim opstinama proslo po jedno I dvoje dece,I to sa minimalnim brojem poena za prolaznost,od kojih mi je jedna ljubazno odgovorila da su hteli da izdvoje najbolje ali da ce videti kakva je situacija u celoj Srbiji,I onda doneti odluku,dok je druga insistirala na tome da su u Bgu neka deca uradila odlicno, I da se bunimo mi iz manjih mesta ,pomenuvsi pritom I neku gospodju iz Begaljice. Verovatno je takmicenje organizovano uglavnom za tu neku ‘odlicnu decu iz Bga ‘, koja idu na neke posebne pripreme,ko ce ga znati.

      1. Postovana
        Moje dete je iz Beograda i trcno govori rngleski ali nije prosla na svojoj opstini posto je test bezobrazno tezak i neprimeren skolskom grafivu i apsolutno je netacno da je u Bgd bolje uradjeni

        1. Postovana Zvezdana,

          Gospodja Tanja Cosic je rekla da su neka deca iz Bga odlicno uradila,ne precizirajuci u kojoj opstini. Uz to mi je napisala da su ta deca I po vise sati dnevno preko raspusta vezbala sa svojim nastavnicima,u smislu,ko je vama kriv sto niste vise vezbali. Verovatno je jedino bitno da su ta neka deca prosla dalje.A ja se slazem sa Vama da je test neprimeren uzrastu,a narocito nije u skladu sa udzbenicima koji se u osmom razredu koriste.

          1. Poštovana Tijana
            da li imate informaciju koliko je dece uopšte prošlo i da li mi možete reći kako ste kontaktirali gospođe iz drustva za jezik pošto se meni niko ne javlja na telefon.
            Takođe da li možda znate koja je procedura podnošenja prigovora, s obzirom da nigde nema rang liste (bar što se tiče naše opštine) a ni rešenja testa. Znam da iz drugih predmeta roditelj može da izvrši uvid u test i da podnese prigovor, ali izgleda da kada je u pitanju engleski jezik sve je pod velom tajne.
            Unapred hvala

        2. Postovana Zvezdana,

          Ja sam kontaktirala putem maila [email protected] I [email protected]
          Broj tel.koji je ostavljen za konsultacije I pitanja je 064 8134086.Sto se tice broja ucenika koji je prosao test,nisam uspela da saznam taj podatak,a ako mi ostavite Vas mail ili br.telefona mogu da Vam prosledim nesto ako budem saznala.Pozdrav

      2. Tijana,
        Hvala Vam na odgovoru.
        Slazem se sa Vama. Izgleda da je sustina u tome da se takmicenje i svede na Beograd i decu koja uce engleski jezik od malih nogu i spremaju se na privatnim casovima. Naravno da ce oni da se takmice i treba. Ali, treba dati priliku i deci iz manjih mesta i sela…koja mozda nemaju iste uslove, a koja bi sigurno postigla bolje rezultate samo da je test bio prilagodjen gradivu koje se uci u osnovnoj skoli (sto bi bilo i normalno, s obzirom da je takmicenje za osnovce). Za tu ‘odlicnu decu’ iz Bga postoje i takmicenja kao sto su Hippo, Willkommen i slicno…pa svakako i tu mogu da se pokazu. Ovo je tek opstinski nivo i nije bilo potrebe da u startu toliko ucenika ne prodje dalje.
        Deluje kao da je test planirano sastavljen sa tom namerom.

      3. Tijana,
        Hvala Vam na odgovoru.
        Slazem se sa Vama. Izgleda da je sustina u tome da se takmicenje svede na Beograd i decu koja uce engleski jezik od malih nogu i spremaju se na privatnim casovima. Naravno da ce se oni takmiciti. I treba. Ali, treba dati priliku i deci iz manjih mesta i sela, koja mozda nemaju iste uslove, a koja bi sigurno postigla bolje rezultate samo da je test bio prilagodjen gradivu koje se uci u osnovnoj skoli (sto bi i bilo normalno s obzirom da je takmicenje za osnovce). Za tu ‘odlicnu decu’ iz Bga postoje i druga takmicenja kao sto su Hippo, Willkommen…pa, svakako imaju priliku i tu da se pokazu. Ipak je ovo bio tek opstinski nivo takmicenja i nije bilo potrebe da u startu toliko dece ne prodje dalje.
        Deluje kao da je test planirano sastavljen sa tom namerom.

Ostavite komentar


Društvo

Sigurne staze predstavile rad na Panevropskom programu za transport, zdravlje i životnu sredinu u Narodnoj skupštini 10

Sigurne staze predstavile rad na Panevropskom programu za transport, zdravlje i životnu sredinu u Narodnoj skupštini

Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije bilo je domaćin sastanka Partnerstva za zdravu aktivnu mobilnost u okviru sprovođenja Panevropskog programa za transport, zdravlje i životnu sredinu (Transport, Healthand Environment Pan-European Programme - THE PEP), koji je održan u Beogradu, u periodu od 23. do 25. aprila 2024. godine, a kojim je obeležen početak jednogodišnjeg predsedavanja Republike Srbije Upravnim odborom Panevropskog programa za transport, zdravlje i životnu sredinu, simboličnom predajom „štafetne palice“ Srbiji od strane prethodno predsedavajuće zemlje Austrije.

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Milena Minja Bogavac, dramaturškinja

Svojevremeno čitala sam sve dnevne novine u nadi da ću tako biti najobjektivnije informisana. Od 2013. godine do danas čitam isključivo Danas.