nikola petrovicFoto: FoNet/Božidar Petrović

Zamenik direktora PIO fonda, dr Aleksandar Milošević, inače veštak specijalista sudske psihijatrije, veštačio je u slučaju Nikole Petrovića, kuma predsednika države Aleksandra Vučića, saznaje Nova.rs. Naime, potpis i pečat ovog doktora, oslobodili su Petrovića krivičnog gonjenja, a za Novu kaže da ne zna zašto nisu uzeti svi potrebni uzorci krvi i odneti na analizu za kokain, što je osumnjičenog i oslobodilo krivice.

Saobraćajnu nezgodu koja se dogodila još u martu 2023. godine, prema prvom policijskom izveštaju, izazvao je Nikola Petrović, kada je skupocenim automobilom meklarenom, ne poštujući prvenstvo prolaza, udario vozilo u kome su povređene dve žene. Od tada je prošlo više od godinu dana, a u međuvremenu je Petrović oslobođen krivičnog gonjenja.

Evo i kako.

Prema pisanju Radara, u prvom izveštaju, koji je sačinila policija 6. marta prošle godine, stoji da je Nikola Petrović testiran na licu mesta i da mu je izmereno 0,41 promil alkohola u krvi. Testiran je i brzim testom za narkotike i bio je pozitivan na kokain.

Istog dana odveden je na VMA gde se situacija drastično menja. Kako piše Radar.rs, pravila nalažu inače dva testiranja na alkohol, a urađeno je samo jedno, koje je pokazalo 0,46 promila. Ono što dovodi u pitanje ceo slučaj je pitanje zašto za narkotike nije rađeno i testiranje iz krvi, iako je uobičajeno da se ono uzima iz istog uzorka koji se uzima za alkohol.

Kako je Radar otkrio, predmet je bio u Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu sve do 29. januara 2024, kada je veštak specijalista sudske psihijatrije Aleksandar Milošević napisao da se alkoholemija (prisustvo alkohola u trenutku saobraćajne nesreće) ne može precizno utvrditi, piše Nova.rs.

On je, ipak, dodao da se najverovatnije kretala od 0,1 do 0,2 promila (dozvoljena količina alkohola iznosi do 0,2 promila). Za kokain je konstatovao da bi „jedini siguran pokazatelj dejstva ovog narkotika bila analiza krvi, jer on ima dejstvo dok je prisutan u krvi“.

Međutim, ova analiza nije urađena.

„Veštačio sam dokumenta koja sam dobio“

Zbog čega nije urađana Nova.rs pitala je doktora Aleksandra Miloševića, koji je svojim veštačenjem Petrovića oslobodio krivičnog gonjenja.

„Ne znam zašto nije urađena, nisam prisustvovao testiranju. Samo sam veštačio gotovu dokumentaciju koju sam dobio, na osnovu podataka koji su mi predočeni“, rekao je za Nova.rs dr Milošević.

Ko je dr Aleksandar Milošević?

Psihijatar Aleksandar Milošević nekada je radio u Klinici za psihijatrijske bolesti “Dr Laza Lazarević”. On je, međutim, ušao u Fond PIO gde je od 2011. godine, prema pisanju medija, bio u Sektoru za ocenu radne sposobnosti.

Sada je zamenik fizioterapeuta Relje Ognjenovića, direktora PIO fonda i istaknutog funkcionera SNS.

Podsetimo, na narkotike je Petrović na VMA testiran samo analizom urina, a veštaci su naveli da je imao 0,34 miligrama po litru metabolita kokaina, piše Radar. Nalaz na drogu potpisale su načelnica Odeljenja za toksikologiju Snežana Đorđević, načelnica Instituta za toksikologiju i farmakologiju Vesna Kilibarda i zamenica načelnice Centra za kontrolu trovanja Jasmina Vrvić Stošić. Nalaz za alkohol potpisale su doktorke Đorđević i Kilibarda, piše Nova.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari