Zahvaljujući angažovanju lokalne samouprave Požarevca i Istoriskog arhiva, završeni su finalni, fasaderski radovi na arhivskom depou u objektu Stara kasarna 4 čija je površina 1.000 kvadratnih metara. Tim povodom, direktorka Arhiva, Jamina Nikolić, bila je domaćin gradonačelniku Požarevca, Miodragu Milosavljeviću, predsedniku Skupštine grada, Miomiru Iliću i njihovim saradnicima. Kompletan projekat – restauracija objekta Kasarna 3 i izgradnja Upravne zgrade Istorijskog arhiva, koji je jedan od najuspešnijih u Srbiji, biće nastavljen narednih godina i činiće jedno novo kulturno jezgro Požarevca.

 – Ovaj objekat je urađen uz saglasnost i sve dozvole Reginalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Smederevu, rekla je direktorka. Ono što bih posebno želela da podvučem jeste veliko razumevanje i pomoć našeg osniavača, grada Požarevca, za ovu kulturnu ustanovu regionalnog pa i republičkog značaja pošto prikuplja i obrađuje gradju iz svih osam opština Braničevskog okruga pa i šireg područja.

Predsednik Skupštine Požarevca, Miomir Ilić je izjavio: – Neophodno je dalje povećanje kapaciteta Arhiva koji je uvek blagovremeno obezbeđivao kvalitetnu dokumentaciju za konkurisanje kod NIP-a i drugih ministrastava. Saglasno našim programskim opredeljenjima u narednu godinu idemo sa uređenjem objekta Stara kasarna 3 o čemu će odluku doneti svi nadležni organi, rekao je Ilić koji je posebno pohvalio agilnost direktorke Jasmine Nikolić i ažurnost Upravnog odbora.

Prilikom obilaska objekata, gradonačelnik Požarevca, Miodrag Milosavljević je istakao da će, pored ovih zgrada, biti izgrađen reprezentativan objekat Upravne zgrade Arhiva za koji će grad konkurisati kod NIP-a, Fonda za podsticaj u gradjevinarstvu, drugih ustanova i organizacija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari