Novac opet otišao naprednjačkim medijima 1Foto: FoNet /Kostadin Kamenov.

Radio City i internet portal Južne vesti, koji podsećaju da po nezavisnim evaluacijama i istraživanjima spadaju u medije koji ostvaruju javni interes u oblasti informisanja i kojima građani veruju, pozvali su načelnika niške Uprave za kulturu Nebojšu Stevanovića da odbaci „sramni“ predlog „sporne“ Stručne komisije o raspodeli budžetskih sredstava za medijske projekte i raspusti Komisiju.

                       P { margin-bottom: 0.21cm; }

Ovi niški mediji traže da Stevanović omogući novu, a zakonitu i transparentnu, raspodelu 68 miliona dinara, koliko je opredeljeno na ovogodišnjem niškom konkursu za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u medijima, što ga čini najvećim konkursom te vrste u Srbiji. Predlog Stručne komisije nije zvanično objavljen.

Nezadovoljni mediji su, takođe, za sutra u podne zakazali protest u centru Niša zbog „izvrgavanja ruglu projektnog finansiranja medija, koje se u Nišu, drugu godinu zaredom, pretvara u mehanizam za finansiranje medija koji su „perjanici vlasti“, a ne javnog interesa u oblasti informisanja. U Nišu je u 2015. i 2016. godini, koje su predizborna i izborna, iz budžeta izdvojeno osam puta više novca za podršku medijima, od kojih je ubedljiva većina izdvojena za one bliske vlasti, naveli su oni. Na protest su pozvani predstavnici OEBS-a, više novinarskih organizacija, medija i nevladinog sektora.

– Prema našim saznanjima, više od 75 odsto novca na ovogodišnjem konkursu je i ove godine dodeljeno medijima koji se osvedočeno nisu kvalifikovali da budu medijski servis građana, već isključivo perjanici vladajuće stranke. Kako saznajemo, jedini kriterijum za dodelu sredstava RTV Belle Amie, Televiziji Zona Plus, Niškoj televiziji i Narodnim novinama, bio je – koliko im se još može dati do zakonskog maksimuma „de minimis“ državne pomoći (zakonom dozvoljenog maksimalnog iznosa državne pomoći za poslednje tri fiskalne godine, p. a.) – navodi se u dopisu Stevanoviću, uz najavu da će njegovi potpisnici pokrenuti postupak pred Upravnim sudom i obavestiti nadležne institucije, OEBS i Delegaciju EU.

U dopisu se dodaje da je, očigledno, „jedini cilj“ Stručne komisije bio da se „podmire apetiti medija bliskih SNS-u“, koji su u vlasništvu članova porodice Radomirović – RTV Belle Amie, Niške televizije i Narodnih novina, porodice bivšeg ministra odbrane Bratislava Gašića – TV Zona plus, porodice Milovanović – TV Kopernikus i jednog od poverenika za informisanje SNS-a Nikole Panića – radio Bum 018. Za projekte City radija i Južnih vesti Komisija je „opredelila ukupno 1,5 odsto sredstava“. Monitoring medijskih sadržaja koji su emitovani u okviru projekata podržanih na prošlogodišnjem Konkursu, a koji su sproveli Lokalni antikorupcijski forum Niš (LAF) i beogradski Biro za društvena istraživanja, pokazao je da ove četiri televizije i Narodne novine nisu ostvarili javni interes, već su sredstva građana koristili za promociju vlasti. Isti monitoring je pokazao da su javni interes u izveštavanju u najvećoj meri realizovale Južne vesti i City radio.

Ovi mediji podsećaju da je Komisija nedavno odbila i zahtev niškog LAF-a da njenom radu prisustvuje građanski posmatrač, koji je inače predviđen Lokalnim planom za borbu protiv korupcije grada Niša, uz obrazloženje da bi to predstavljao „pokušaj cenzure i narušavanja njene nezavisnosti i samostalnosti“. Članovi Komisije su osim Rakovićeve i Dragoljub Gajević, koji je izabran kao „novinar i publicista“ i Vladeta Radović, upravnik Departmana za komunikologiju i novinarstvo niškog Filozofskog fakulteta.

Uprava za kulturu: Nismo videli

– Nisam dobio predlog Stručne komisije za raspodelu sredstava, pa ne mogu o njemu da se izjasnim. Nisam video ni dopis koji su mi uputili ovi mediji – rekao je juče načelnik Uprave za kulturu Nebojša Stevanović novinarima. Na zvaničnom sajtu grada Niša do zaključenja ovog izdanja nije objavljen bilo kakav dokument o raspodeli sredstava na ovogodišnjem konkursu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari