Novak Đoković i Rodžer Federer sastaće se u petak u polufinalu Rolan Garosa, ali će duel na pariskoj šljaci biti više od borbe za prolaz u veliko finale i pokušaj da se domognu prilike da se bore za postavljanje novih rekorda „belog sporta“. Pobednik u njihovom 26. odmeravanju snaga imaće priliku da se bori za mesto u istoriji jer bi Novak postao prvi igrač još od Roda Lejvera koji u svom vlasništvu istovremeno ima sva četiri pehara sa grend slemova, ali i došao do svog prvog trofeja na Rolan Garosu. Švajcarac bi 17. grend slemom, drugim u Parizu, dodatno učvrstio poziciju na večnoj listi.


Meč teniskih giganata dobija još više na značaju ako se uzme u obzir vreme u koje dolazi. Đoković je još na početku sezone istakao da će mu uz odbranu prvog mesta na ATP listi glavni prioriteti redom bili osvajanje Rolan Garosa, ponovni trijumf na Vimbldonu, a onda i pohod na zlato na Olimpijskim igrama. Naš teniser imaće za motiv i osvetu s obzirom da ga je pre tačno godinu dana Federer sprečio da igra finale Pariza, ali mu i prekinuo niz od 41 uzastopne pobede. S druge strane, Novak je Švajcarcu „oteo“ prošle godine prolaz u finale US opena. Kako je Federer okarakterisao Đoković je to uradio „šamarom“ na meč loptu, pa će i on imati imperativ pobede kako bi se našao u svom tek drugom finalu nekog grend slema, takođe Rolan Garosa, u protekle dve i po godine.

Gledano trenutak u kojem dolazi susret u polufinalu grend slema na šljaci može se očekivati najneizvesniji duel dva rivala. Novak Đoković ne blista ove sezone kao u 2011. ali i pored toga ima dva pehara, na Australijan openu i u Majamiju, i u uzletu je forme kao što je i najavio. Federer ove godine iza sebe već ima četiri osvojena turnira i opet igrom podseća na tenisera koji je protekle decenije podigao lestvicu u svim parametrima „belog sporta“. Biće to njihov tek šesti meč na šljaci, gde Švajcarac ima pobedu više, ali je poslednji duel u nedavnom polufinalu Rima uzeo Novak, pa se može reći da je on favorit. Ako je suditi na osnovu prošlosti, publika u Parizu treba da očekuje neizvestan meč koji neće trajati minimalna tri seta, a ne bi bilo iznenađenje da i ovaj put važne odluke padaju u tajbrejku, kojih su naš teniser i Švajcarac odigrali čak 11.

Da ne bi puno toga trebalo da zavisi od podloge govori podatak da se obojica odlično snalaze na šljaci. Đoković je na zemljanoj podlozi u karijeri gubio tek svaki četvrti meč i od svojih 30 trofeja sedam je osvojio na šljaci. Federer je takođe tek u 25 odsto slučajeva gubio na zemlji, pa je od ukupno 74 titule u 10 navrata je podizao pehar na šljaci. S druge strane važan faktor može biti umor. Novak je do polufinala došao posle iscrpljujuća dva meča sa Žo-Vilfred Congom i Andreasom Sepijem, dok je Federer u nešto lakših pet setova dobio Huan Martina del Potra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari