Nove dojave o bombama u školama širom Srbije, objekti evakuisani 1Foto: Nenad Kovačević/Danas

Dojave o podmetnutoj eksplozivnoj napravi prema do sada pristiglim informacijama, dobilo je više škola širom Srbije sa područja školskih uprava Valjevo, Kraljevo, Beograd, Kosovska Mitrovica, Niš, Požarevac, Zaječar, Užice, Jagodina, Čačak, Kruševac, Zrenjanin, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Prema ranije utvrđenoj proceduri, objekti su evakuisani, a učenici će biti vraćeni na nastavu kada ekipe MUP-a pregledaju objekte i kada se utvrdi da je bezbedno.

O načinu organizovanja časova i povratku na neposrednu nastavu, škole  obaveštavaju učenike i njihove roditelje putem redovnih kanala komunikacije, navode iz Ministarstva.

Beograd, Valjevo, Niš, Zaječar

Prema saznanjima portala Vamedia, dojave o postavljenim bombama stigle su jutros i u valjevske osnovne škole Prvu, Sedmu, Petu, Šestu.

Direktori osnovnih škola o novonastaloj situaciji obavestili su razredne starešine koje potom obaveštavaju roditelje porukama i telefonskim pozivima da decu ne šalju u školu dok ne bude zavšena provera dojava, navodi portal.

Posle više od mesec dana brojnih dojava o bombama koje stižu na adrese škola u Srbiji, ovo je prvi put da su dojave o postavljenim bombama stigle na adrese valjevskih škola.

Istovremeno, izvor Vamedie blizak policiji, kaže da je od jutros u većem delu Srbije situacija sa dojavama o postavljenim bombama slična, a da su kontradiverzoioni pregledi u toku.

Kako piše portal Nova.rs, dojave o bombama stigle su i u veliki broj škola u Južnobačkom i Rasinskom okrugu, Beogradu, ali i drugim gradovima, zbog čega je deo njih obavestio roditelje da će se nastava danas održati onlajn.

Korisnici društvenih mreža potvrdili su ovu informaciju, objavivši da su dojave stigle i u škole, Kikindi, Vrbasu, Despotovcu.

Kako saznaje Danas, dojave su jutros stigle i Elektrotehničkoj školi „Nikola Tesla“ i Matematičkoj gimnaziji.

Branko Subotić, direktor ETŠ „Nikola Tesla“, kaže za Danas da je mejl sa porukom o postavljenoj eksplozivnoj napravi stigao rano jutros, pre nego što su učenici stigli u školu, pa su preko Google učionice odmah obavešteni da će se nastava u prepodnevnoj smeni održati onlajn.

Subotić kaže da se čeka da kontradiverzione ekipe MUP-a pregledaju školu.

Na imejl adrese  desetak osnovnih i srednjih škola u Nišu jutros oko 6.30 časova stiglo je obaveštenje da je u tim školama postavljena bomba, potvrđeno je Danasu u Policijskoj upravi u Nišu.

Dojave o bombi su stigle u osnovne škole „Ratko Vukićević“, „Miroslav Antić“, „Učitelj Tasa“, „Radoje Domanović“…

„Učenici nisu ni ulazili u zgrade škola, a naše ekipe su odmah poslate u te škole i u toku su kontradiverzione provere“, saopšteno je iz Niške policije.

Kontradiverzioni pregled, nakon dojave, policija je izvršila i u OŠ „Đura Jakšić“ u Pančevu i učenici su krenuli u školu.

Dojave su stigle i u kruševačke škole u kojima danas neće biti nastave.

I u veliki broj osnovnih škola širom Timočke krajine su jutros stigle dojave o bombama. Kako su za Danas kazali iz PU Zaječar na teritoriji koju oni pokrivaju, u više škola je stigla dojava o navodno postavljenim bombama. Ekipe policije su na terenu, a nastava se trenutno ne odvija.

Iz PU Zaječar apeluju na građane na strpljanje, dok ekipe ne izvrše potrebne kontrole objekata gde su stigle, navodne, dojave o postavljenim bombama.

Pretnje bombama većini osnovnih škola i Univerzitetu u Novom Pazaru

Većini osnovnih škola u Novom Pazaru jutros je dojavljeno da je u njima podmetnuta bomba zbog čega su učenici i nastavnici vraćeni kućama dok policija ne obavi kontradiverzione preglede.

Prema nezvaničnim informacijama pretnje elektronskom poštom stigle su u osnovne škole “Bratstvo”, “Stefan Nemanja”, “Vuk Karadžić”, “Rifat Burdžević Tršo”, “Desanka Maksimović”, “Jovan Jovanović Zmaj”, “Ćamil Sijarić”, “Meša Selimović” i “Avdo Međedović”.

Da je postavljena bomba, dojavljeno je i Državnom univerzitetu u Novom Pazaru.

Prema informacijama televizije Pirot, dojave su poslate na internet adrese škola, a u toku su kontradiverzioni pregledi. Prema rečima predsednika Aktiva direktora osnovnih škola u Pirotu Tugomira Cvetkovića, nastava će se u prepodnevnoj smeni održati onlajn.

Dojave i u Majdanpeku

Na mejl adrese majdanpečkih obrazovnih ustanova rano jutros stigle su dojave o postavljanju eksplozivnih naprava. Nastava je otkazana, a ekipe MUP-a obaviće preglede školskih zgrada.

Zbog anonimnih dojava o podmetnutim eksplozivnim napravama u obrazovnim ustanovama majdanpečke opštine, u skladu sa procedurom, otkazana je nastava.

-Škola je dobila anonimni mejl jutros u 5 časova i 20 minuta u kome se navodi da je u školi podmenuta eksplozivna naprava. Obavestili smo policiju i načelnika Školske uprave, odeljenske starešine obavestile su roditelje da deca ne dolaze na nastavu. Nastave nema dok se ne izvši pregled – rekao je za Danas direktor Osnovne škole “Velimir Markićević” Majdanpek, Marko Cokić.

– Na mejl adresu škole jutros u 4 sata stigao je anonimni mejl u kome se navodi da je u školskoj zgradi postavljena eksplozivna naprava. Poštujući proceduru obavestili smo sve nadležne, roditelje, a kako imamo dosta đaka putnika koji iz obližnjih seoskih naselja dolaze u matičnu školu obavestili smo i njih da ne dolaze. Neće biti nastave dok se ne izvrši pregled – kazao nam je direktor Osnovne škole “Vuk Karadžić” Damjan Stevkić.

Ni majdanpečki srednjoškolci neće imati nastavu, kako u Majdanpeku, tako i u odeljenju u Donjem Milanovcu.

-Anonimna dojava o postavljenoj eksplozivnoj napravi stigla je i u OŠ “ Mihajlo Sporić” u Majdanpeku u kojoj nastavu pohađaju i srednjoškolci. Zbog dojave koju je dobila donjomilanovačka osnovna škola u kojoj nastavu imaju učenici našeg odeljenja u Donjem Milanovcu, nastava je takođe otkazana dok se ne izvrši provera – kazao je za Danas direktor Tehničke škole Majdanpek Dragoslav Janković.

Kako nezvanično saznajemo, anonimna dojava o postavljenoj bombi stigla je i na adresu Osnovne škole “Branko Perić” u Rudnoj Glavi.

Jutros su na adrese više škola na teritoriji Šapca, Loznice, Krupnja, Malog Zvornika i Bogatića, stigle poruke o postavljenim bombama putem mejla, potvrđeno je Danasu u Policijskoj upravi u Šapcu.

Na teritoriji grada Šapca, dojave o bombama stigle su u Šabačku gimnaziju, Osnovnu školu “Majur” u Majuru i OŠ „Dositej Obradović“ u Volujcu.

Kancelarija za KiM: Dojave o bombama u svim srpskim osnovnim školama na Kosovu

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je jutros da su svim srpskim osnovnim školama na Kosovu i Metohiji noćas stigle anonimne pretnje o postavljenim bombama.

Preteći mejlovi upućeni su na adrese 71 škole na KiM, a ovo je prvi put da mejl takve sadržine bude upućen u srpske obrazovne institucije u pokrajini.

Kako se navodi u saopštenju, na osnovu uputstva Ministarstva prosvete Republike Srbije, učenici će do provere navoda o pretnjama biti upućeni na online nastavu, a rad škola u srpskim sredinama sada zavisi od toga koliko će efikasno Kosovska policija da pretraži sve škole.

„Kancelarija za Kosovo i Metohiju najoštrije osuđuje ovakvo anticivilizacijsko postupanje, opstrukciju rada škola i uznemiravanje dece koja pohađaju ove obrazovne ustanove“, piše u saopštenju Kancelarije za KiM.

Kraljevo, Raška, Vrnjačka Banja

U 22 osnovne škole na području Školske uprave Kraljevo, koja pokriva Kraljevo, Vrnjačku Banju i Rašku, stigle su dojave o podmetnutim bombama.

Policija, kako piše portal Krug.rs , do sada ni u jednoj školi nije pronašla ništa sumnjivo.

„Policija studiozno obavlja kontrolu po ustaljenoj metodologiji i do sada ni u jednoj od pregledanih škola nije pronađeno ništa sumnjivo i zato nema razloga za paniku“, rekla je za taj portal načelnica Školske uprave Bojana Marinković.

„Nema razloga za paniku, a rekla bih ni za zabrinutost. Policija ozbiljno radi posao i ni u jednu školu učenici se neće vratiti dok ne bude završena policijska procedura i dok ne stigne potvrda da je u školskom objektu bezbedno. Do sada ni u jednoj školi nije pronađeno ništa sumnjivo. Učenici su upućeni na onlajn nastavu, u čemu već imamo iskustva. Sutra će se nastava organizovati u skladu sa dešavanjima, odnosno tamo gde je završena provera objekta, nastava će biti u školi“, navela je Marinović za Krug.rs.

RTS je javio i da je od 27 u 17 osnovnih škola u Kolubarskom okrugu jutros su stigli preteći mejlovi o postavljenim bombama.

U Moravičkom okrugu mejlovi stizali tokom noći

Tokom noći i jutra skoro sve osnovne škole u Moravičkom okrugu, osim čačanskih gradskih škola dobile su preteće mejlove. Sve škole su postupile po proceduri, đaci koji su se zatekli tu evakuisani su ali mnogi nisu ni ušli i prešlo se na onlajn nastavu.

Dojave i u Požegi u dve osnovne škole „Petar Leković“ i „Emilija Ostojić“.

I u Kragujevcu, Aranđelovcu, Rači, Kniću i Topoli dojave o bombama u osnovnim školama. Objekti su evakuisani, obavljaju se kontradiverzioni pregledi, potvrdili su za RTS u Policijskoj upravi Kragujevac.

Osnovne škole u Zrenjaninu na onlajn nastavi

Veliki broj osnovnih škola u Zrenjaninu dobile su noćas na zvanični mejl dojavu o podmetnoj bombi, potvrđeno je Danasu u Školskoj upravi.

Na teritoriji koju pokriva Školska uprava, oko 130 škola prijavilo je da je noćas oko 2 sata i 15 minuta dobilo dojavu o podmetnutoj bombi.

Nastava u osnovnim školama na teritoriji grada koje su dojavu dobile odvija se online, sve dok antidiverzione ekipe ne obave pregled. Kako koja škola bude pregledana, đaci će se vratiti na nastavu.

I škola u Lukićevu, selu pored Zrenjanina, dobila je dojavu i trenutno se nastava odvija online, potvrdila je direktorka škole Dragana Bogojević.

Zrenjaninska gimnazija radi normalno, rekao je za Danas direktor Milan Radaković, a prema njegovim saznanjima, situacija je ovog jutra normalna i u ostalim srednjim školama u Zrenjaninu.

Dojave i u školama u Vranju

Dojave o postavljenim bombama stigle su i u osnovne škole u Vranju, saznaje Danas.

Kako je rečeno, formirane su ekipe koje izlaze na teren i vrše kontradiverzione preglede.

„Ne možemo tačno da vam kažemo koje su škole u pitanju, kako škole prijavljuju slučajeve, mi tako postupamo. Jutros su dve škole prijavile dojave, sada ih ima više. Zato kažem da ne mogu reći tačan broj“, izjavili su iz vranjske policije.

Lokalni mediji prenose da je navodno reč o osnovnim školama „Radoje Domanović“ i „Vuk Karadžić“.

Vojvodina

Informacije o dojavama su stigle iz Ade, Mola, Kanjiža, Palića, Bačke Topole i Bajše. Neprekidno pristižu informacije i o novim dojavama o bombama, javlja RTV Pannon.

U Osnovnoj školi „Čeh Karolj“ u Adi  i Osnovnoj školi „Novak Radonić“ u Molu danas đaci nemaju nastavu, nakon što je ranije u te ustanove stigle dojava o postavljenim bombama. Pored toga, dojavu u postavljenoj bombi dobila je i lokalna Muzička škola „Bela Bartok“. Trenutno je u tim školama u toku pretres objekata.

Prema nezvaničnim informacijama, policija je prisutna i u centru Kanjiže, gde je dojavu o postavljenoj eksplozivnoj napravi dobila Osnovna škola „Jovan Jovanović Zmaj“.

Na osnovu informacija do kojih je došao naš dopisnik iz Kanjiže, pretnja je poslata mejlom u dva sata tokom noći, a dojava o postavljenoj bombi stigla je i u Osnovnu muzičku školu u Kanjiži.

Nastave danas nema ni u Osnovnoj školi „Čaki Lajoš“ u Bačkoj Topoli, kao i u Osnovnoj školi „Bratstvo- Jedinstvo“ u Bajši, takođe zbog dojave o postavljenim bombama.

Dojave o bombama u nekoliko subotičkih osnovnih škola

Jutros je dojave o podmetnutim bombama dobilo nekoliko subotičkih osnovnih škola, potvrdili su za Danas iz Policijske uprave u Subotici.

Trenutno su u toku kontradiverzioni pregledi, a jedan deo je već završen.

“U toku su kontradiverzioni pregledi. Tamo gde su završeni, utvrđeno je da su dojave lažne”, rekli su za Danas iz Policijske uprave u Subotici.

Iz Policijske uprave su precizirali da su jutros dojave o bombama u Subotici dobile samo osnovne škole.

Školama u celom Zlatiborskom okrugu stigle dojave o postavljenim bombama

U svim mestima u Zlatiborskom okrugu jutros su stigle dojave o postavljenim bombama u najvećem broju osnovnih i nekoliko srednjih škola.

To je prvi put u tom okrugu su stigle takve dojave.

U Školskoj upravi Užice, Danasu je rečeno da su dojave elektronskom poštom počele da stižu noćas oko dva sata posle ponoći i to najpre osnovnim školama u Novoj Varoši, Priboju, Prijepolju i Sjenici.

U ranim jutranjim časovima usledile su u svim srednjim školama u Užicu, potom osnovnim školama u Kosjeriću, Čajetini, Bajinoj Bašti, Arilju i Požegi.

Dojave su, za sada, kažu u Školskoj upravi, stigle u oko tridesetak osnovnih i nekoliko srednjih škola u tom okrugu.

Učenici su iz škola evakuisani, a u onima u kojima je policija završila antidiverzione preglede, nastava je nastavljena, dok se u nekima čeka da se ta kontrola završi.

U Policijskoj upravi Užice, navode da su njihove ekipe na terenu i da kontrolišu svaku školu koja je primila takvu dojave.

Navode da imaju dovoljno policajaca i tehničke opreme za veliki broj antidiverzionih pregleda, jer su se veoma brzo reorganizovali i prilagodili nastalim okolnostima.

Anonimne dojave o bombama stigle i na adrese osnovnih škola u Kladovu i Negotinu

Zbog anonimnih pretećih mejlova o podmetnutim eksplozivnim napravama nastava u kladovskim osnovnim školama je danas onlajn. Iz istog razloga osnovci iz Negotina, kao i pojedinih seoskih škola umesto redovne, danas imaju onlajn nastavu.

Mejl preteće sadržine o podmetnutim eksplozivnim napravama stigao je rano jutros, na adrese osnovnih škola u opštini Kladovo.

Dojava o podmetnutim bombama poslata je osnovnim školama u Kladovu, Korbovu, Podvrškoj i u Brzoj Palanci jutros u 4 sata i 38 minuta, a nešto kasnije i školi „Svetozar Radić“ u Tekiji.

Da đaci ne dolaze u škole, roditelje su blagovremeno obevestile odeljenske starešine, a policija je u zonama svih škola radi kontradiverzione provere dojava.

Nastava u kladovskim osnovnim školama se u dogovoru sa Ministarsrtvom prosvete odvija onlajn.

Ni osnovne škole u Negotinu nisu bile pošteđene pretećih imejlova koji su prosleđeni na adrese škola “Vuk Karadžić”, “Vera Radosavljević”, “Branko Radičević” i “12.septembar”.

Anonimne dojave dobile su i osnovne škole u negotinskim selima Kobišnica, Prahovo, Rajac i Dušanovac.

U skladu sa procedurom, učenici su obavešteni da ne dolaze u školu i da će se nastava odvijati onlajn, a policija je preduzela odgovarajuće mere i izvršiće pregled školskih zgrada.

Za razliku od osnovaca, u Negotinu srednje škole rade normalno jer na njihove adrese nisu stigli preteći mejlovi o postavljenim bombama.

Mejlove nisu dobile ni osnovne škole u Urovici, Jabukovcu i Štubiku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari