Svetska banka donirala skener bolnici u Majdanpeku 1Novi skener Opšta bolnica Majdanpek/ Foto: P. B.

Krajem prošle godine u Opštu bolnicu Majdanpek stigli su i laparaskopski stub i skener.

Posredstvom projekta sa Svetskom bankom majdanpečka bolnica je od Ministarstva zdravlja dobila skener.

Montaža ovog CT aparata je završena, a nakon dodatne obuke radiologa ove zdravstvene ustanove, skener će za oko dva meseca biti pušten u rad.

Krajem minule godine u majdanpečku bolnicu stigao je i laparoskopski stub kojim će se obavljati intervencije u oblasti abdominalne i ginekološke hirurgije.

Svetska banka donirala skener bolnici u Majdanpeku 2
Foto: obm.org.rs

Ovaj aparat najsavremenije generacije, vredan 15,6 miliona dinara, kupljen je sredstvima opštinskog budžeta.

Pomenimo da je prošle godine majdanpečka Opšta bolnica bila među zdravstvenim ustanovama u Srbiji kojima je Narodna republika Kina donirala medicinsku opremu.

Donaciju su činila dva aparata za anesteziju, tri respiratora, četiri pacijent monitora, dve defibrilatora i dva aparata za merenje bilirubina kod beba.

Donirani aparati su instalirani u Opštoj bolnici u Majdanpeku čija su odeljenja sada, računajući i prethodne donacije, kompletno sređena, a vrednost donacije procenjena je na oko sto hiljada evra.

Od nemačke kompanije „Dreger“, koja se bavi proizvodnjom medicinske opreme i sa kojom majdanpečka bolnica ima višedecenijsku saradnju, kao donacija stigao je savremeni aparat za anesteziju, koji omogućava monitorning respiratornih funkcija, EKG zapisa, krvnog pritiska i srčane funkcije.

Instalirana oprema i aparati, kako procenjuju nadležni, značajno je podigla nivo zdravstvenih usluga, kako u preventivnom smislu, tako i pravovremenom početku lečenja.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari