"Novi dokazi o zloupotrebama u niškoj Hitnoj pomoći": Većinski sindikat u toj ustanovi traži od ministarke zdravlja ostavku rukovodstva 1Foto: V. Torović

Predstavnici većinskog sindikata u niškoj Hitnoj pomoći zatražili su u razgovoru u kabinetu nove ministarke zdravlja Danice Grujičić hitnu smenu i odgovornost rukovodstva, na čelu sa direktorom Slavoljubom Živadinovićem, koga već godinama optužuju za zloupotrebe i štetne odluke koje su tu ustanovu dovele “u katastrofalnu finansijsku situaciju” i “pred blokadu računa”.

Prema zvaničnim dokumentima niškog Zavoda za urgentnu medicinu, kako se odnedavno zove Hitna pomoć, koju je ovih dana pribavio većinski Sindikat Srbije Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Niš, a u koje je Danas imao uvid, od početka mandata Živadinovića, u januaru 2016. godine, do ovog meseca, ta ustanova je samo po osnovu sudskih presuda u korist oštećenih radnika isplatila 19.873.108 dinara.

U istom periodu Zavod je morao da vrati Republičkom fondu zdravstvenog osiguranja 835.512 dinara, po nalogu njegovog sektora za kontrolu, a nakon izvršenih provera u poslovanju.

Dragan Stamenković, predsednik Sindikata Srbije ZZHMP i uzbunjivač u niškoj Hitnoj pomoći, objašnjava da su radnici dobili većinu ovih sudskih sporova zbog pogrešno obračunatih koeficijenata, od kojih pojedini, poput onih za vozače ili medicinske tehničare, uopšte ne postoje u ostalim zavodima ove vrste u Srbiji.

Četvorica radnika, iz tehničke službe i garaže, dobili su od Hitne pomoći naknadu štete zbog neosnovanog hapšenja, dodaje.

"Novi dokazi o zloupotrebama u niškoj Hitnoj pomoći": Većinski sindikat u toj ustanovi traži od ministarke zdravlja ostavku rukovodstva 2
Dragan Stamenković: Foto privatna arhiva

“I to nije kraj. Nakon što je nenamenski potrošeno više od 20 miliona dinara na sudske presude i vraćanje novca RFZO, Hitna pomoć će najverovatnije morati da isplati i najmanje 12 miliona dinara vozačima, opet zbog pogrešnih koeficijenata. Neki od njih su već dobili presude u svoju korist. Račun naše ustanove opteretiće i isplata neisplaćenog prekovremenog rada, što od skoro pred sudom traži veliki broj radnika”, kaže Stamenković za Danas.

Republički fond traži od Hitne pomoći povraćaj sredstava takođe zbog koeficijenata, ali onih nepripadajućih, koji su, kako navode u sindikatu, dobijali “radnici po izboru direktora”.

Pošto je RFZO radio kontrole “po uzorku”, a ne i u celini, a niko od zaposlenih nije vratio uvećani koeficijent ustanovi, u sindikatu procenjuju da će ona morati da vrati više od četiri miliona dinara.

RFZO je, takođe, zatražio povraćaj novca u iznosu od 388.564,11 dinara, zbog toga što je Hitna pomoć tokom 2017. i 2018. godine plaćala struju u kafani “U etno kod Jane”, koja je zakupila deo prostora u njenoj zgradi.

"Novi dokazi o zloupotrebama u niškoj Hitnoj pomoći": Većinski sindikat u toj ustanovi traži od ministarke zdravlja ostavku rukovodstva 3
Dr Slavoljub Živadinović: Foto sajt grada Niša

“Uprkos tome što je reč o budžetskim sredstvima, zbog ovakvog, nestručnog i protivpravnog rukovođenja, sa teškim finansijskim posledicama, niko nije odgovarao. Direktor i rukovodstvo nisu snosili nikakvu odgovornost ni zbog poremećenih međuljudskih odnosa i zastrašivanja i maltretiranja dela zaposlenih. Ostavku i odgovornost direktora, njegovih saradnika i pravne službe tražili smo i od ministra Zlatibora Lončara, kome smo, takođe,  dostavili različite dokaze, ali nikakve reakcije nije bilo, osim što smo jednom dobili odgovor da ‘država ima nultu toleranciju prema korupciji’. Sada imamo veru da će ministarka Danica Grujičić i državni sekretar Mirsad Đerlek, kojima smo ostavili više od 150 dokumenata, konačno reagovati”, kaže Stamenković.

On dodaje da je Ministarstvo zdravlja, između ostalog, obavešteno i da džip „škoda karok”, koji je u novembru prošle godine doniran za prevoz pacijenata, koristi samo direktor, i da od tada „nije prevezen nijedan pacijent“.

Džip vozi isključivo direktorov vozač, a „mi ostali lomimo ‘sanitete’ po selima, kako bismo stigli do pacijenata“, rekao je on, dodajući da i u ovom slučaju postoje brojne nepravilnosti.

Prema putnim nalozima, u koje smo imali uvid, ovo vozilo je za godinu dana, koliko je na raspolaganju niškoj Hitnoj pomoći, prešlo 16.370 kilometara.

Na velikom broju putnih naloga nije upisana relacija koju je prešlo, dok je na nekima upisana kilometraža od deset ili 15 kilometara, što je dovoljno, kako kažu u sindikatu, da se direktor doveze i odveze od kuće do posla.

"Novi dokazi o zloupotrebama u niškoj Hitnoj pomoći": Većinski sindikat u toj ustanovi traži od ministarke zdravlja ostavku rukovodstva 4
Foto privatna arhiva/Dragan Stamenković

Na nekim putnim nalozima, na kojima je upisano da je džip prešao od stotinak do 862 kilometra, nije upisana bila kakva lokacija.

Na jednom od njih, na kojem je navedena relacija, od Niša do Vrnjačke Banje, upisano je da je vozilo prešlo 1.151 kilometar.

“Napumpanu” kilometražu prati i isto takva nabavka goriva, kažu u sindikatu.

 Direktor se “brani ćutanjem”

Direktor Živadinović nije odgovorio na pitanja Danasa vezana za zahtev Sindikat Srbije ZZHMP ministarki Grujičić da hitno bude smenjen, sa obrazloženjem da je odgovoran za „niz zloupotreba“ koje su dovele ustanovu “pred blokadu računa“.

On je javnosti uskratio i odgovor na pitanja o isplati više od 20 miliona dinara po osnovu izgubljenih sudskih presuda i vraćanja novca RFZO, te da je navodno odgovoran za zastrašivanje i maltretiranje radnika.

Živadinović nije odgovarao ni na prethodna pitanja Danasa.

Izuzetak je učinio u avgustu 2020, kada je negirao tvrdnje lekara iz Hitne pomoći Miodraga Brankovića o nizu problema u njenom radu, koje su objavljene u Danasu, nazivajući ih “nizom neistina i  laži”.  

Svoje reagovanje na tekst u “opozicionim dnevnim novinama” objavio na veb- sajtu Hitne pomoći, nakon što je prethodno odbio da odgovori na pitanja koja smo prosledili.

U drugim medijima negirao je sve optužbe koje je Sindikat Srbije ZZHMP upućivao na njegovu adresu.

Zakonito imenovanje?

U dopisu ministarki Grujičić Sindikat Srbije ZZHMP navodi da je Živadinović u statusu v.d. direktora poslednje dve godine, što je u suprotnosti sa Zakonom o radu, a da je u januaru ove godine ispunio sve zakonom predviđene uslove za penzionisanje.

Prema zapisniku sa sednice Upravnog odbora Hitne pomoći, s kraja decembra prošle godine, u koji smo imali uvid, sa Živadinovićem je zaključen sporazum o produženju radnog odnosa.

U ovim i drugim zapisnicima sa sednica UO, koji inače broji pet članova, nije navedeno koliko članova im je prisustvovalo.

Stamenković kaže da zakon ne poznaje produženje radnog osdnosa sporazumom, a da “UO nije validan, te da se ne zna koliko članova on ima”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari