Vlast u Užicu planira da zaduži gradski budžet za 200 miliona dinara, kako bi završila ranije započete projekte. Uz postojeća kreditna dugovanja od oko 351 milion dinara, Grad će, ukoliko bude usvojena odluka o novom zaduženju, po tom osnovu, dugovati više od 550 miliona dinara.


Kreditno zaduženje je indicija lošeg stanja sa prihodima u gradskoj kasi, čiji je iznos za ovu godinu projektovan na oko 2,5 milijardi dinara. Kako bi ostvarila planirane prihode, osim ranijeg povećanja poreza na imovinu i najavljenog podizanja kredita, užička vlast namerava da proda i nekoliko gradskih parcela i da na taj način obezbedi oko 180 miliona dinara.

Predlog odluke o kreditnom zaduženju u iznosu od 200 miliona dinara biće na dnevnom redu sednice Skupštine grada koja je zakazana za 28. januar i najverovatnije će biti usvojena, ukoliko vladajuća koalicija uspe da obezbedi prisustvo potrebnog broja svojih odbornika. U predlogu odluke je navedeno da će se kredit pribaviti od poslovnih banaka po proceduri za javne nabavke, te da će biti iskorišćen za „finansiranje kapitalnih projekata“, ali se ne navodi kojih. Ipak, ranije je gradonačelnik Užica Tihomir Petković (SNS) objasnio da će taj novac poslužiti za završetak započetih investicija.

Gradska uprava je dobila saglasnost od Ministarstva finansija da može da se zaduži jer ispunjava uslove iz Zakona o javnom dugu. Prema informacijama Uprave za trezor, kako je objašnjeno, ukupni tekući prihodi u gradskom budžetu u prošloj godini bili su 2.091.579.694 dinara.

„Prema informacijama o kreditnim zaduženju na dan 30. novembar 2015. godine, neotplaćeni deo po ranije ugovorenim kreditima za finansiranje kapitalnih investicionih rashoda iznosi 351.135.404 dinara. Imajući u vidu navedeno Grad Užice se u 2016. godini može zadužiti za planirani iznos od 200 miliona dinara za finansiranje kapitalnih investicionih rashoda“, piše u dopisu Ministarstva finansija, uz podsećanje da je Zakonom o javnom dugu propisano da godišnja rata iznosa glavnice i kamate na sva neizmirena dugoročna zaduživanja za finansiranje kapitalnih investicionih rashoda ne može biti veći od 15 odsto ukupno ostvarenih prihoda lokalnog budžeta iz prethodne godine.

Polovinom decembra prošle godine, kada je skupština usvajala budžet za ovu godinu, Zoran Adžić (NS), gradski većnik za finansije i budžet, saopštio je da ističe kredit iz 2010. godine, te da će u ovom mesecu biti plaćena poslednja rata kredita za rekonstrukciju gradskog stadiona, a u februaru i poslednja rata kredita za gasovod.

– Užice nema problema da servisira dugove pa je plan da se zadužimo da bismo nešto mogli da radimo – objasnio je tada Adžić, a potom dodao da država sve manje novca uplaćuje lokalnim samoupravama, a da uporno insistira na naplati izvornih prihoda.

S druge strane, opozicija se protivi novom zaduženju, pa je tako Jovan Marković, predsednik užičkih demokrata i gradonačelnik od 2008. do 2012. godine, ocenio da gradska vlast „zaduživanjem i krčmljenjem imovine iskazuje nesposobnost i nerad“ i da nema podršku Vlade Srbije, na koju se pozivala prilikom prekomponovanja lokalne vlasti 2012.

– Na ime transfera od države Užice dobije godišnje 228 miliona, a Leskovac 896 miliona. Za tri godine ova vlast, ne računajući najavljeni kredit, zadužila se 450 miliona, a za mog mandata uzeli smo 220 miliona kredita dok je vrednost urađenih poslova bila 8,2 milijarde dinara, jer smo imali pomoć državnih javnih preduzeća koja sada izostaje – rekao je tada Marković, istakavši da užička vlast već tri godine ponavlja pozicije u budžetu za izgradnju vrtića na Pori i na Beloj Zemlji, kao i za završetak sportske hale u Krčagovu, a da su propali projekti osnivanja univerziteta i izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda čija je vrednost bila 15,4 miliona evra.

Izostale mere štednje

I Tijana Mutavdžić je, u ime odborničke grupe Pozitivno Užice, kritikovala nameru užičke vlasti da se zaduži kreditom, smatrajući da su izostale mere štednje, koje je taj pokret predložio, poput smanjenja plata gradskim funkcionerima, ukidanja nadoknada predsednicima i članovima upravnih i nadzornih odbora javnih preduzeća i zabrane trošenja novca na propagandne materijale.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari