Novi pad Carigrada

Erdogan, sultan i kalif u personalnoj uniji, novi Osvajač, zatire "kemalistički" sekularizam, podstiče reosmanizaciju Turske i provocira celokupno hrišćanstvo

Ostavite komentar


  1. Ne zameram Turcima sto okrecu ledja Ataturku, naivno je verovati da se dekretima moze promeniti mentalitet. Ali, ne mislim da su lepe crkve u Spaniji, nadgradjene nad prelepim dzaminjama Maura, ne mislim da je crkva u Ahenu, nasadjena na rimsku gradjevina lepa, iako su za mene katedrale u Magdeburgu i Spajeru prave lepotice. Tako je i dzamija nasadjena na Aja Sofiju ruglo, iako u Turskoj I sire ima prelepih dzamija. Aja Sofija je u Turskoj, niko ne moze da ocekuje da ostane ortodoksna crkva, ali bi bilo umesno dozvoliti joj da bude spomenik kulture, dakle – muzej. Kao sto u svakoj zemlji postoje spomenici kulture, dokazi postojanja prethodnih naroda koji su ziveli na toj teritoriji.

  2. Erdogan nije musliman nego islamista, što znači da on islam ne tretira samo kao religiju (koju poštujem kao i sve druge religije), nego i kao politički sistem na kome treba temeljiti celokupno društveno-ekonomsko uređenje države. To je vrlo opasan put.

    1. Tekst toliko obiluje lažima, da se ne može komentarisati. Šteta za „Danas“.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 4, 5. i 6. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Šelić Marčelo, pisac i muzičar

Čitam Danas zato što nisam od juče, a i vrlo sam zainteresovan za sutra.