Novi Pazar: Do lekarske dokumentacije po pisanom zahtevu  1Foto: Pixabay/Valelopardo

Pacijenti imaju pravo na uvid u svoje istorije bolesti. To ne osporava niko u novopazarskim zdravstvenim ustanovama, Opštoj bolnici i Domu zdravlja.

Napominju i da svaki pacijent sa bolničkog lečenja odlazi sa „u ruke datim“ otpusnim listama, rezultatima ispitivanja i CD na kojem su snimci i „čitanja“sa skenera, magnetne rezonance, ultra zvuka

Nakon otpuštanja sa lečenja, istorije bolesti se dostavljaju nadležnim šalterskim službama, čiji posao je arhiviranje. Tu se završava svako pravo pacijenata da čitaju svoje istorije bolesti, koje se, u arhivama, na šalterskim službama čuvaju deset godina. Posle toga, predaju se centralnom bolničkom arhivu.

Koliko se tamo čuvaju, to niko nije znao tačno da objasni. Tvrdnje su oprečne, od još 10 godina do nekoliko decenija.

– U davanju davanju otpusnih lista, sa kompletnom dijagnostika, mi smo potpuno transparentni. Prilikom otpuštanja pacijent dobija otpusnu listu sa svim dijagnostičkim procedurama obavljenih snimanjau pisanoj formi i na CD – objašnjava načelnica Očnog odeljenja u Opštoj bolnici dr Nela Vasović i naglašava da zahvaljujući informacionom sistemu, u kjem su desetak godina, ulaženje u istoriju i tok lečenja je efikasniji.

To se odnosi na one koji su nemarni prema svojoj zdravstvenoj dokumentaciji, ali i oni koji nisu zadovoljni načinom lečenja i nameravaju da lek potraže u nekim drugim zdravstvenim uslugama. Za njih se štampaju dijagnoze i ordinirane terapije.

Na odeljenjima, koja su dnevne bolnice, laboratorijski rezultati i snimci čuvaju se najmanje godinu dana, a istorije bolesti pet, deset, pa i petnaest godina. Na tim odeljenjima, pacijenti, bez ikakvih problema, dobijaju kopirane laboratorijske rezultate, dijagnoze i propisane terapije.

Lekarska dokumentacija daje se pacijentu, osim, ako u pitanju nije dete, pa se daje roditeljima, ili starija osoba koja ima pratnju.

Za naknadni uvid i dobijanje zdravstvene dokumentacije, koja je arhivirana, pisanim zahtevom traži se odobrenje direktora ustanove. Dobijanje traženog se plaća po utvrđenim tarifama ustanove.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari