Novi Pazar: Građani protestovali bez blokade saobraćajnice 1Protest u Novom Pazaru

Na platou ispred zgrade lokalne samouprave, tačno u 14 sati počeo je protest građana pod nazivom „Novi Pazar ustaje protiv nepravde“ i „Decu, vazduh i reke ne damo“, i trajao do 15 sati.

Šezdesetak Novopazaraca, danas, je bilo na trećem protestu u ovom gradu, organizovanom pod sloganima „Novi Pazar uStaje zbog nepravde“ i „Decu, vazduh i reke vam ne damo“.

Ovog puta odustali su od blokade centralne gradske saobraćajnice, već su jedan sat, od 14 do 15 časova, stajali na platou ispred zgrade gradske uprave.

„Pravda za Bakana“, „Pravda za Skarepa“, Pravda za Mavrića“, „Imam pravo na čist vazduh“, „Oslobodite trotoare“, „Dokle više krvave reke?“, „Za pravedno pravosuđe“, „Stop invenstitorskom urbanizmu“, bile su samo neke od parola, koje su držali učesnici današnjeg protesta u Novom Pazaru.

Treće okupljanje u centru grada, po broju učesnika, bilo je između prvog i drugog.

Novi Pazar: Građani protestovali bez blokade saobraćajnice 2
Protest u Novom Pazaru, Foto: Sead Biberović

Bilo je uočljvo da nema nekih učesnika sa prethodna dva skupa, ali da se priključuju novi. Među učesnicima bili su i roditelji sa malom decom. Na ruku nisu išli ni veoma hladno vreme i sneg koji je provejavao.

Današnji protest je prošao bez incidenata. Na kraju, na izlog Uslužnog centra lokalne samouprave, polepljene su poruke sa današnjeg okupljanja.

Za sva tri protesta u Novom Pazaru zajedničko je da nema zvaničnog organizatora, već se nova okupljanja zakazuju preko društvenih mreža.

Istovremeno, u Novom Pazaru još je aktuelna podela prekršajnih prijava za učesnike protesta i blokade centralne gradske ulice.

Uručivanje prekršajnih prijava počelo je, za protest 4.decembra, u ponedeljak, a već u četvrtak „krenule“ su one za 11.decembar.

Na osnovu broja učesnika, za ta dva dana, očekuje se da prekršajne prijave dobije oko 200 demonstranata za blokadu kružnog toka ispred zgrade lokalne samouprave.

Do sada, poznato je da su za 30-tak učesnika protesta, zbog nekretanja po trotaru, već po kolovozu, kazne platili donatori. Umesto po pet hiljada dinara „odrezanih“ kazni, plaćeno je po 2.500 dinara, jer su plaćene pre isteka zakonskog roka od osam dana.

Međutim, dvadesetak „prekršajaca“ pravdu će potražiti na sudu, jer smatraju da nisu napravili nikakav saobraćajni prekršaj, da im prijave nije pisala saobraćajna policija i da nisu legitimisani na ulici, već „uslikani“.

Poziv predsednika Inicijative slobodnih građana (ISG) Aladina Paučinca i dalje važi da mu se dostave prekršajne prijave učesnika prethodnih protesta, koje će on da prosledi donatorima.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari