Novi Pazar: Grafit mržnje ne može da bude izolovani incident 1Foto: Beta/Ishak Slezović

Ko je ispisao grafit mržnje na betonskom delu ograde OŠ „Meša Selimović“, u neposrednoj blizini Petrove crkve, utvrđuju nadležni organi.

Za sada, nepoznate osobe, prošle nedelje, na ogradnom zidu škole, crnim sprejom je bilo ispisano „Ubij,iznačparaj, zakolji, da nijedan pravoslavac ne postoji“. Grafit je prekrečen, a njegov sadržaj je izazvao najoštrije osude predstavnika vlasti, institucija, političkih partija, nevladinih organizacija i građana.

Novopazarski gradonačelnik Nihat Biševac, danas, je najoštrije osudio „vandalski čin“ i od nadležnih organa zahteva da pronađu i procesuiraju „autore“ grafita.

Ocenio je da su „ovakvi postupci izolovani slučajevi neodgovornih pojedinaca, koji žele da unesu nemir i naruše multietnički sklad“.

-Naš grad je primer uvažavanja različitosti, etničke i verske pripadnosti i zajedničkog života Srba i Bošnjaka, ali i svih drugih zajednica, kojima je Novi Pazar sigurna kuća za život – poručio je gradonačelnik Biševac.

I poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, danas, je najoštrije osudila grafit mržnje na novopazarskoj osnovnoj školi.

-Veoma je značajno što je ispisivanje grafita naišlo na osudu u javnosti, zbog toga što se mora kontinuirano ukazivati da pozivi na nasilje i ekstremizam nisu dozvoljeni u našem društvu – naglasila je poverenica Janković i upozorila da je „ispisivanje poruka, koje podstiču versku mržnju i nasilje zakonom zabranjeno i da je u multinacionalnim sredinama izuzetno štetno“.

Očekuje da počinioci budu otkriveni i procesuirani.

Ispisivanje grafita mržnje osudili su vladajuća Sandžačka demokratska partija (SDP) i Stranka pravde i pomirenja (SPP).

„Nedopustivo je da se, u Novom Pazaru, kao multietničkoj sredini, u kojoj složno žive građani različitih nacionalnosti i veroispovesti, dešavaju situacije kojima se vređaju tuđa nacionalna i verska pripadnost“ – navodi se u saopštenju SPP.

Za tu stranku posebno je zabrinjavajuće što je grafit napisan na zidu osnovne škole, a to može da ima negativan uticaj na ličnost dece. Od tužilaštva i policije zahtevaju „da ne tolerišu raspirivanje i izazivanje nacionalne i verske mržnje u bilo kojem slučaju“.

Na informaciju o ispisivanju grafia mržnje, odmah su reagovale najznačajnije novopazarske nevladine organizacije, Akademska inicijativa „Forum 10“, Kulturni centar „Damad“, Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i Urban-in.

Uz najoštriju osudu, u saopštenjima, su poručili da govor mržnje ne sme da se tretira kao izolovani slučaj i da ovakve pojave „noraju da izazovu najdublju zabrinutost zajednice i najefikasniju reakciju svih relevantnih institucija“.

Zabrinjava ih, što Novi Pazar, pokazuje tendenciju „utapanja u sveprisutni model govora mržnje u javnoj sferi, čiji je rezultat isključivost svake vrste“.

Od nadležnih državnih organa zahtevaju da pronađu i procesuiraju počinioce i da deluju u skladu sa zakonskim odredbama koje zabranjuju širenje rasne, verske i nacionalne mržnje.

Građane su pozvali da se uzdrže od reagovanja na provokativni govor mržnje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari