Novi Pazar: Islamska zajednica u Srbiji nije mesto za dnevno-političke obračune 1Foto: N. Kočović

Prozivke i optužbe na račun Islamske zajednice (IZ) u Srbiji i njenih zvaničnika i „prognoze“ kada bi moglo da dođe do stvaranja jedinstvene zajednice muslimana, rezultirali su novim oglašavanjem Mešihata te zajednice.

Najoštrije su osuđeni medijski istupi političkih predstavnika i aktivista preko portala ili društvenih mreža. Najviše telo IZ u Srbiji smatra da je nedopustivo da se iz njegovih odluka i saopštenja i izjava čelnika „izvlače iz konteksta i prilagođavaju svom ličnom ili političkom stavu“.

„IZ nisu potrebni i smatra ih štetnim istupi pojedinih političkih aktivista, koji se plasiraju u cilju, navodne, podrške, zaštite i pomoći IZ ili njene odbrane od ugrožavanja od strane druge političke organizacije, njenih čelnika i aktivista“, navodi se u saopštenju Mešihata IZ u Srbiji i podseća da je to „kuća svih pripadnika islama u Sandžaku i Srbiji i pod čijim krovom ima mesta za sve koji je doživljavaju i prihvataju svojom“.

Podsećaju da zbog „grubog mešanja politike u unutrašnje stvari IZ 2007.godine“ nesagledive posledice trpe svi muslimani, pa je to dovoljan razlog da čelnici bošnjačkih političkih partija imaju senzibiliteta u svom odnosu prema IZ.

Poslednjih destak dana, preko medija, saopštenja i društvenih mreža oštre optužbe razmenjivali su, do pre godinu dana, bliski saradnici. Sa jedne strane, bio je glavni muftija IZ u Srbiji Mevlud Dudić, a sa druge strane lideri novoosnovane partije Bošnjačko – srpski savet (BOSS) Samir Tandir i Admir Muratović.

Izjavom da je pomirenje i stvaranje jedinstvene IZ „moguće za 10-15 godina“, u priču je uveden i Vahid Melajac, kandidat Sandžačke demokratske partije (SDP) za predsednika novog saziva Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV).

Nije tajna da su IZ u Srbiji i Stranka pravde i pomirenja (SPP) dva glavna stuba sistema koje je stvorio Muamer Zukorlić. IZ u Srbiji daje direktnu podršku SPP, u predizbornim i drugim aktivnostima, kroz svoju organizacionu i kadrovsku infrastrukturu.

Poslednje saopštenje Mešihata tumači se, kao pokušaj cenzurisanja, svih koji drugačije misle od onoga što ta zajednica zastupa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari