Novi Sad išaran neonacističkim grafitima: Iz pokreta Bravo traže od nadležnih da hitno reaguju i pronađu počinioce 1Foto: Bravo

Novi Sad je nakon proslave Dana oslobođenja u Drugom svetskom ratu osvanuo išaran neonacističkim grafitima.

Iz građanskog pokreta „Bravo“ kažu da su se ovi grafiti mržnje pojavili u Ulici Antona Čehova, kao i na zidu Katoličkog i Jevrejskog groblja u Novom Sadu.

„Podsećamo da su se grafiti pojavili u danima kada je najavljivana antifašistička šetnja, na kojoj je učestvovalo više stotina Novosađana. Novi Sad je grad sa snažnom antifašističkom tradicijom, koji je dan oslobođenja od fašizma obeležio velikim maršom. Pojavljivanje antisemitskih, fašističkih i nacističkih simbola u danima uoči marša, i u mraku, pokazuje da su ovakve grupe prisutne u Novom Sadu, i da mogu slobodno da deluju pod okriljem i patronatom pojedinih političkih aktera, ali i institucija koje ne reaguju na njihovo divljanje već mesecima, pa i godinama unazad“, saopštili su iz Bravo.

Oni traže od nadležnih gradskih službi da hitno reaguju i uklane grafite. Traže i da policija i pravosuđe preduzmu sve korake iz svoje nadležnosti, da pronađu i kazne počinioce koji su ispisivanjem ovih grafita počinili krivično delo izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti.

Pozivaju građane i građanke Novog Sada da svaki ovakav grafit prijave kada ga uoče u svom kvartu, ulici ili na zgradi u kojoj žive.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari