Novi Sad opet plivao nakon pljuska: Iz opozicije poručuju gradonačelniku da plati odštetu ljudima, ako već neće da gradi kanalizaciju 1Foto: Grad Novi Sad

Nevreme koje je juče pogodilo Novi Sad ponovo je od gradskih bulevara napravilo kanale, a poplavljeno je i mnoštvo podruma stambenih objekata. „Stoletna kiša“ u Novom Sadu se tako po izjavama gradskih čelnika javlja nekoliko puta tokom samo jedne letnje sezone.

Posebno opasno bilo je kod podvožnjaka ispod kojih su vozači pokušali da prolaze te ostajali zaglavljeni u dubokoj vodi. Građani bi potom većinom sami pokušavali da izvlače zaglavljena vozila iz vodene bujice.

Najgore je bilo tamo gde je gradonačelnik Milan Đurić obećao da problema više neće biti, ispod podvožnjaka u Partizanskoj ulici iznad kog će u budućnosti da prolazi brzi voz za Suboticu.

Stari podvožnjak je srušen, a novi je sredinom februara obišao Đurić zajedno sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goranom Vesićem.

Tada je objasnio da je u okviru radova na tom delu Partizanske ulice rešen i decenijski problem odvođenja atmosferskih voda, te da se ispod ovog podvožnjaka više neće skupljati vode nakon većih kiša.

– Novosađani znaju da se ovde kod malo jače kiše ispod nadvožnjaka zadržavala atmosferska voda, što je izvođač radova sada doveo do perfekcije, i nećemo više morati da sa pumpama rešavamo te probleme – rekao je tada gradonačelnik.

Ipak, Partizanska je tokom leta plivala već nekoliko puta, a juče je voda bila toliko duboka da je prelazila visinu krovova automobila.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Kada se skupi ovolika voda, vozači sopstvenim inicijativama koriste alternativne pravce, odnosno čitav saobraćaj se preusmeri na trotoare i biciklitičke staze, te travnate površine između njih. Policija, ako je i bude, nema drugu opciju nego da pušta vozače da prolaze stazama za pešake, jer u suprotnom prisustvovaće saobraćajnom kolapsu.

Opozicija: Đuriću, spremi novčanik 

Ako Novi Sad ne želi da gradi kanalizaciju, neka plati obećanu odštetu budući da nas gradske vlasti ubeđuju da gradnja pristojne kanalizacije nije ekonomski opravdana, već bi da građanima isplaćuju odštetu za uništene domove i automobile – neka gradonačelnik Milan Đurić spremi novčanik, rekli su iz novosadskog obora Stranke slobode i pravde.

Još jedna kiša i voda je ponovo ulazila u kuće, a mnogi automobili ostali su zaglavljeni u više od pola metra vode i to listom u sveže renoviranim ulicama, nastavljaju.

„Od početka godine imali smo više oluja koje su izazvale prave potope, a jedna je, nažalost, odnela i ljudski život. Prošle godine bilo ih je tri, 2021. dve, kao i u nekoliko prethodnih godina, dok je od 2017. do 2019. bilo najmanje šest „stogodišnjih kiša”… Ukratko, građani trpe materijalnu štetu i izlažu se riziku od zaraze, jer se nakon svake poplave na ulice preliva fekalna kanalizacija, a Grad nema nameru da učini ama baš ništa. To posebno zabrinjava jer će u dolazećim godinama ovakvi pljuskovi i oluje biti sve učestaliji usled klimatskih promena. Istina je da je, zbog nekompetentnosti i ošljarenja štetočinske vlasti, Novi Sad u poodmakloj fazi betonizacije. Odvodi su zapušeni i loše nivelisani, a odvodna mreža malog kapaciteta, pa će ulice biti poplavljene nakon svake jače kiše“, kaže dr Vladimir Vrsaljkov predsednik novosadskog odbora SSP.

On pita i kako je moguće da nedavno renovirani Futoški put ili Temerinska ulica kod nadvožnjaka ponovo plivaju i zašto tu nije povećan kapacitet atmosferske kanalizacije, te zbog čega su u pojedinim delovima grada zatrpani atmosferski kanali?

Kako kažu iz Akcije progresivne Vojvodine Novi Sad je ponovo nakon obične letnje kiše bio potpuno paralisan, a investicije u putnu i vodovodno-kanalizacionu infrastrukturu, kojima se hvali lokalna vlast Srpske napredne stranke, pokazale su se ne samo kao potpuno beskorisne nego i štetne.

„Nakon rekonstrukcije podvožnjaka u Temerinskoj i Partizanskoj ulici voda se u njimaponovo zadržava i neprohodni su za saobraćaj satima nakon svakog jačeg pljuska, čak u većoj meri nego pre rekonstrukcije. Posle svake grmljavine fabrika vode ostaje bez napajanja, a kao rezultat toga pola grada ostaje satima bez vode za piće. Javna higijena ne funkcioniše jer su slivnici prepuni granja, lišća i drugog otpada, što dovodi do preopterećenja i izlivanja kanalizacione mreže. Novoizgrađena crpna stanica se pokazala kao promašena investicija jer nije opravdala svoju osnovnu ulogu da tokom intenzivnijih padavina prepumpava veću količinu otpadne vode u Dunav“, rekli su iz APV.

Odložena nastava u novosadskoj gimnaziji

Zbog havarije u suterenu škole usled vremenske nepogode, nastave u Gimnaziji „Isidora Sekulić“ danas nije bilo, zbog kako kažu „interesa zdravlja i bezbednosti učenika i zaposlenih“.

Informacija je objavljena na sajtu škole uz napomenu da će đaci biti „blagovremeno obavešteni kada će kvar biti saniran i nastava regularno organizovana“.

Takođe, direktorka Gimnazije Tatjana Pejović Sebić dodala je „važnu napomenu“: Školski lift nije bezbedno koristiti u narednom periodu.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari