Grad devastiran, a odbornici po hitnom postupku glasaju za izradu plana koji će omogućiti gradnju "Novog Sada na vodi" 1Foto: Dunavac - Šodroš

Odbornici novosadskog parlamenta glasaće u utorak, 25. jula, o izradi regulacionog plana prostora Brodogradilišta sa okolinom, u javnosti poznat kao projekat „Novi Sad na vodi“.

U dokumentu, koji je proteklog petka naknadno dodat na dnevni red sednice Skupštine grada nema još informacija o tome šta će se tačno graditi na ovom lokalitetu.

Kako piše 021.rs, prema onome što se zna iz Generalnog urbanističkog plana do 2030. godine, na ovoj lokaciji bi mogao da nikne stambeni kompleks sa soliterima i do 20 spratova.

Plan obuhvata površinu od 21 hektara nekadašnjeg Brodogradilišta, okolnih saobraćajnica i dela Ribarskog ostrva.

Nakon što odbornici u skupštini daju saglasnost, krenuće se u izradu regulacionog plana, kao i strateška procena uticaja plana na životnu sredinu. Rok za izradu plana je šest meseci.

Cilj donošenja Plana je, kako se navodi, „utvrđivanje optimalnog planskog rešenja koje će doneti novi socijalni i urbani kvalitet uređenja obale uspostavljajući ravnopravan odnos ka Gradu i ka vodi“.

„Planska rešenja usmerena su ka iskorišćenju lokacijskih pogodnosti ove zone i atraktivnom položaju pa levoj obali priobalja Dunava. Prostor nekadašnjeg Brodogradilišta pruža mogućnost za urđenje i formiranje opštegradskog centra, koji se predviđa kao prostor za lociranje novih gradskih centralnih funkcija, odnosno stambenih, poslovnih, turističkih i sportskih sadržaja. Navedeni sadržaji se predviđaju u cilju ekonomske, ekološke, socijalne i kulturne revitalizacije priobalja i u skladu su sa razvojem ukupnog pojasa leve obale Dunava i obale Kanala Dunav-Tisa-Dunav“, piše u predlogu odluke.

Ekološki front: Dok građani nemaju struje i vode odbornici brinu o privatnom kapitalu bogataša

Dok se Novosađani i Novosađanke suočavaju sa katastrofalnim posledicama izazvanih nevremenom, bez vode, struje, Odluka o izradi plana za Brodogradilište se po hitnom postupku naknadno gura u dnevni red sednice i stavlja pred odbornike, kažu iz Ekološkog fronta.

„Predlog odluke o izradi plana generalne regulacije prostora između primarnog odbrambenog nasipa uz kasarnu Rečne flotile i Ribarskog ostrva u Novom Sadu, s molbom da se dnevni red sednice dopuni razmatranjem predloga o izradi PGR-a za ovo područje, postavlja pitanje šta je sa odbrambenim nasipom? Kako može da se radi PGR bez prethodno utvrđene nove trase nasipa? Šta možemo da očekujemo ukoliko se trasa nasipa promeni“, dodaju iz ovog udruženja.

Kako nastavljaju, jasna je namera da se ova inicijativa usklađuje sa spornim izmenama Zakona o planiranju i izgradnji, u trenutku godišnjih odmora i kada su protesti već na izdisaju.

„Beskrupulozne mafijaše ne interesuje devastirani grad, što ljudi nemaju struje, vode, što im je drveće popadalo na automobile, što su neke ulice još uvek neprohodne. Dok građani tuguju za izgubljenim životom, drvećem, imovinom, u brizi kakva će jesen biti, da li će biti gladi zbog uništenih useva, za gradsku vlast, Milovana Amidžića većnika za urbanizam i Milana Đurića – Galens je prioritet. Ciljano na jul u doba elementarnih nepogoda. Žuri se da se Galensu pokloni naše zemljište, te da se oslobodi plaćanja. Osim ovoga, ukida se i Odluka o izradi planova generalne regulacije, usvajaju planovi po starom GUP-u. Kako je to moguće“, saopštavaju iz EF.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari