Vladimir Vrsajkov iz SSP Novi Sad za Danas: Ponovo ću doći u Kać da delim letke, moje prebijanje je poruka kako će proći svi oni koji se usude da podignu glas 1Foto: Marica Puškaš/SSP

Vladimir Vrsajkov predsednik novosadskog odbora Stranke slobode i pravde, kaže za Danas da je njihova ideja bila da podele letke u poštanske sandučiće u Kaću i odu, međutim dvojica nepoznatih momaka su ga tako pretukla da je ova uobičajena predizborna akcija završila skoro pa kobno za njega.

Vrsajkov ističe da još uvek trpi bolove u lumbalnom delu i to će, siguran je kao lekar, potrajati još nekoliko dana. Do tada, pije lekove.

„Važno mi je bilo da su nalazi pokazali kako nije došlo do oštećenja levog bubrega, što sam se pribojavao kad sam išao na snimanje, jer su me u tom delu najviše šutirali“, rekao je on.

Podsetimo, funkcioneri novosadskog odbora SSP-a saopštili su kako su pretučeni u neposrednoj blizini policijske stanice u Kaću u subotu.

Pokrajinsku poslanicu Maru Puškaš i njenog kolegu Dejana Čortana presreo je krupni muškarac koji je iskočio iz automobila, napao ih i oteo im letke, dok su na drugoj lokaciji u Kaću dvojica mladića starosti oko 25 godina napali predsednika Gradskog odbora SSP, primarijusa doktora Vladimira Vrsajkova i njegovu stranačku koleginicu.

– Istina koja piše na letcima koje smo delili, nije im se svidela. Glavno je pitanje kako da vodimo predizborn kampanju kad ja kao predsednik Gradskog odbora kada delim letke dobijem ovakve batine. Voleo bi da mi objasne kako to oni zamišljaju predizbornu kampanju? Da se mi uplašimo i ne dolazimo u mesta poput Kaća – pita Vrsajkov.

U Kać su kako kaže, došli upravo zbog velikih izbornih kađa, kupovine glasova i selidbe glasača, koji se najviše odvijaju pre svega u prigradskim mestima.

Kako ističe, u Kaću i drugim okolnim naseljima, odstupanja u broju birača i nejasnoća kako se to dogodilo, odnosno pojave fantomskih glasača su najveća. Smatra i da je već jasno da se u Novom Sadu priprema nova izborna krađa, „selidbe glasača su očite i naprednjaci ne žele da ostave ni najmanju šansu da ove izbore izgube“.

Dvojica snažnih i krupnih mladića, kako opisuje, prišla su njemu i njegovoj koleginici i tražili letke. Kada nije hteo da im da, udarili su ga nekoliko puta u glavu i oborili na zemlju.

Kada su mu oteli materijal, krenuli su lagano dalje, ali je Vrsajkov uzeo telefon i pokušao da ih snimi. To ih je iznerviralo, vratili su se i nastavili da tuku. Mobilni su mu oteli i razbili.

– Poruka je bila jasna, da se tamo više ne sme doći. Meni lično su najupečatljiviji izrazi lica i neverica građana koji su to posmatrali iz automobila i autobusa i koji su izašli da nam pomognu. Nisu mogli da veruju čime su prisutvovali. Ta količina agresije da me onako šutiraju dok ležim na zemlji ih je zaperepastila. Kada tako tuku mene, lekara i predsednika gradskog odbora jedne opozicione partije, poruka je i ostalim građanima koji bi pomislili da nešto kritikuju – nastavio je Vrsajkov.

Izjavu je dao u policiji u Kaću i nakon sat vremena njihovim kolegama u Novom Sadu. Prvo ga je zbrinula Hitna na licu mesta, a posle je išao u Urgentni centar na dodatne preglede.

Još uvek nema povratnu informaciju šta se sa potragom za napadačima dešava. Ako se uskoro ne sazna ko su, podneće krivičnu prijavu protiv NN lica.

Smatra da je teško poverovati kako se neće saznati ko su dvojica momaka. Pre svega, jer su sedeli u jednom kafiću pre napada, a Kać nije veliko mesto i sve se lako sazna. Kad su ga prebili, napadači uopšte nisu pobegli, nastavili su lagano svojim putem, što samo govori, ističe, koliko se osećaju bezbedno i zaštićeno.

Vrsajkov se nada i kako će uspeti da spasi snimke iz razbijenog telefona, kako bi ih lakše prepoznao.

Reakcije iz SNS nakon svega su takve da je za Sanju Draško šeficu odborničke grupe ove partije u Skupštini grada Novog Sada „incident bio isprovociran“ te je optužila aktiviste SSP da su odovorni za njega, dok je gradonačelnik Milan Đurić otišao korak dalje i saopštio kako je sve zapravo „sramno i jadno spinovanje i širenje laži po tajkunskim tabloidima“.

Vrsajkov ovakve reakcije vlasti vidi kao sramotno opravdavanje nasilja i relativizaciju koja može biti izuzetno opasna.

– Ako delim letke koji vam se ne sviđaju, uzmete ih i bacite u kantu, a ne da na mene skočite i išutirate me. Po njima je to valjda u redu. Reakcije naprednjaka su klasična škola Vojislava Šešelja, da kad ne znaš šta da kažeš počneš da napadaš. Na neki način od njih sam očekivao incidente u kampanji, vređanje i neko naguravanje, ali da me krvnički prebiju, nikako. Meštani Kaća znaju istinu. Strah vlada i pretnje i pritisci će se nastraviti, ali mi ćemo ponovo doći da delimo letke u Kać i verujem da ćemo se zajedno sa građanima izboriti protiv tog straha – nastavio je naš sagovornik.

Strika: Dotakli smo novo političko dno

Odgovorni urednik novosadskog portala 021.rs Zoran Strika smatra kako je gradonačelnik Đurić već duže vreme u kampanji i o tome svakodnevno obaveštava publiku preko instagrama, a potom i preko medija.

Posećuje porodice, prima goste, obilazi radove i očigledno se sprema za novi mandat u Gradskoj kući. Sve češće istupa i kao partijski vojnik, pa sve češće koristi uobičajene floskule kako bi opisao svoje političke protivnike.

– Saopštenjima SNS-a i Đurića kojima se pravda fizički napad na opoziciju u Kaću dotaklo se novo političko dno Novog Sada. To je i poruka opoziciji da može da očekuje izuzetnu prljavu i nasilnu kampanju, pa ko želi da učestvuje u tome – neka bude spreman. Što se tiče opozicije, ona kaska. Pojedine stranke i pokreti su se aktivirali, saopštenja su učestalija, ali zasad je u prvom planu puna kritika, bez konkretnijih rešenja. Još nije poznato kako će nastupiti na izborima (u jednoj ili više kolona), a bilo bi važno da to iskomuniciraju sa građanima – kaže Strika.

Osim toga, kako ističe, ne znamo ni ko bi mogao da bude potencijalni kandidat za gradonačelnika iz redova opozicije.

Veruje da će tu biti dosta muke, jer za 12 godina vlasti naprednjaka nije stasao ozbiljan politički protivnik koji je prepoznatljiv, koji nema „žute repove“ za koje bi ga vlast rado hvatala i koji može da bude kompromisno rešenje za veći deo opozicije.

– Nije tu sva krivica ni na opoziciji, jednostavno, političko-tabloidna mašinerija je nastojala da uguši i ogadi svaki novi glas koji bi se pojavio. Najveća greška bi bila da kampanju izgrade s osobom koja je potpuno bezlična i na čijoj će prepoznatljivosti raditi tek kad se raspišu izbori. SNS kozmetički salon će od Đurića i napraviti političara i lokalnog lidera, a bojim se da opozicija nema ta sredstva – nastavlja on.

Dva istraživanja iz marta ove godine pokazala su da naprednjaci ni uz pomoć SPS-a, a ni uz SRS, nemaju većinu u gradu.

Ispostavlja se da bi prevagu mogli da odnesu glasovi koji su u decembru pripali Branimiru Nestoroviću i zato ističe Strika, sada imamo jak nacionalistički sentiment kod SNS-a, čistu agresivnost i korišćenje Filozofskog fakulteta zarad mobilizacije desno orijentisanih birača.

Najbolji odgovor je u tom kontekstu, dodaje, ponudio POKS, koji je zajahao na istom narativu, ali se svaki put vraćao na SNS kao na glavnog neprijatelja, i u slučaju Filozofskom, kao i slučaju napada na sveštenika na Limanu.

– Sad je pitanje koji deo opozicije je spreman da zažmuri na dugogodišnji saradnju POKS-a sa naprednjacima i da stavi u ruku da do nje ne bi moglo opet da dođe, pa da prihvati ovu desnu opciju kao potencijalnog partnera u nekoj novoj novosadskoj vlasti. Glavni zadatak opozicije će biti da motiviše Novosađane da se uopšte pojave na biračkim mestima. SNS će to, bez sumnje, na ovaj ili onaj način učiniti – zaključio je Strika.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari