Skupština Vojvodine "na pauzi" koja traje 1.400 sati: Opozicija traži nastavak održavanja konstitutivne sednice 1A. Latas

Odbornici okupljeni većinom oko liste „Srbija protiv nasilja“ podneli su danas zahtev da se nastavi održavanje konstitutivne sednice u Skupštini Vojvodine.

Grupa od 30 opozicionih poslanika kaže da je sednica počela 9. februara i još nije nastavljena, čime je blokiran rad parlamenta u režiji vladajuće većine, koju čine Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije i Savez vojvođanskih Mađara.

Oni traže od najstarijeg poslanika Miroslava Španovića, da u što kraćem vremenskom roku ili sazove novu sednicu ili nastavi sednicu koja je trenutno u pauzi.

Poslanik Stranke slobode i pravde Milan Vasiljević, kaže da se ovde radi o kršenju poslovnika jer prema članu 82, sednica koja je prekinuta mora se nastaviti u roku od 30 dana.

„Takođe, ako pričamo o tumačenju sadašnje većine u parlamentu koja kaže da je u pitanju pauza, mislim da je to još u većoj meri neozbiljno, iz razloga što pauza je poslovnikom takođe regulisana i u članu 81 kaže da je vremenski okvir koji traje sat vremena. Malo je neverovatno da tumačite poslovnik i da kažete da tih sat vremena može da se pretvori u preko 1.400 sati. To je u pitanju već 60 dana, tako da mislim da taj izgovor, taj alibi sigurno bi pao u vodu u tom smislu“, naveo je Vasiljević.

Mihailo Brkić predsednik poslaničke grupe „Srce-ZLF-PZP“  kaže da ovakvo ponašanje vlasti, koja ima dvotrećinsku većinu u Skupštini, potpuno dezavuiše parlamentarizam i smisao demokratskih izbora.

– Blokirali su poslanici čiji naziv liste je ‘Vojvodina ne sme da stane’. Sutra se navršava ne samo 60 dana od blokade skupštine, nego i sramna konferencija Damira Zobenice koji je iste ove poslanike optužio za politički cirkus, da nismo poštovali tekovine demokratskog društva. Građani već osam godina na svojoj koži osećaju ovo nepoštovanje, njihovo nepoštovanje demokratskih principa u Vojvodini – rekao je predsednik poslaničkog kluba SSP-a Robert Šebek.

Radivoje Jovović predsednik poslaničke grupe DS-Zajedno-PSG  smatra da je „protivzakonito, politički nemoralno, nelegitimno, nelegalno, ono što opisuje ponašanje naprednjačkih struktura“.

– Reč je o tome, dakle, da nama nije dopušteno da iznosimo ideje, predloge, problematike, da pružamo predloge rešenja za građane i građanke Vojvodine. Ono čime se oni samo bave jeste Beograd i Republika, a Vojvodina će se po ko zna koji put iskoristiti za potkusurivanje vlastitih međusobnih unutrašnjih sukoba. Ovo je uvredljivo za decentralizaciju, ovo je uvredljivo za jednu autonomnu pokrajinu i ovo je krajnje štetno po Vojvodinu – kazao je Jovović.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari