Iz novosadskog odbora SSP-a pitaju šta se desilo sa sednicom Skupštine Vojvodine: "Ukoliko nije prekinuta, da li još traje i kako se onda zove?" 1Foto: Danas/A. Latas

Novosadski odbor Stranke slobode i pravde (SSP) pita zbog čega organi za konstituisanje i rad Skupštine Vojvodine još uvek nisu izabrani.

Oni podsećaju da je konstitutivna sednica Skupštine Vojvodine zakazana i delom održana 9. februara.

„Budući da organi neophodni za konstituisanje i rad Skupštine nisu izabrani, ovaj najznačajniji organ Autonomne Pokrajine Vojvodine je političkom odlukom blokiran“, smatraju iz SSP-a.

Dodaju i da se u Poslovniku Skupštine navodi da predsednik Skupštine može, uz ispunjavanje članom nabrojanih uslova, da prekine sednicu i da zakaže istu u roku koji nije duži od 30 dana.

„To konkretno znači da ovaj nefunkcionalan saziv ne može da traje duže od toga. Paradoksalno je to što predsednik nije ni izabran, pa samim time sednica u smislu poslovnika nije ni prekinuta i po tumačenju sekretarijata Skupština nije ni vezana navedenim rokom“, navode oni.

Iz Gradskog odbora SSP-a pitaju šta se onda desilo sa sednicom ukoliko nije prekinuta, da li još traje i kako se onda zove.

„Postavljaju se i pitanja koliko dugo ovo stanje sme da traje i koji propisi to regulišu, da li pokrajinski poslanici mogu da na osnovu člana 78. podnesu predlog za sazivanje skupštine u roku od najmanje 10 dana i, ako smeju, kome ga podnose, kada Skupština nema predsednika. Pitanja je previše, ali jedno je ipak ključno – zbog čega su građani izlazili na izbore, ako ne zbog toga da bi ta Skupština zasedala i donosila odluke koje se tiču svakodnevnog života Vojvođana“, pitaju iz Stranke slobode i pravde.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari