Novosadski profesori novinarstva zahtevaju kažnjavanje onih koji prete novinarima 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Profesori i asistenti Odseka za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu tražili su danas od nadležnih institucija da sankcionišu sve one koji novinarima prete smrću, upućuju im šovinističke poruke i grube uvrede i pribegavaju nasilju nad novinarima.

Oni su pružili podršku i solidarnost novinarki Televizije N1 i asistentkinji na tom odseku Kseniji Pavkov i novinaru lokalnog radija i portala 021 Žarku Bogosavljeviću koji su dobili pretnje smrću i grube uvrede zbog svog izveštavanja.

Podsetili su da je to treći u u nizu događaja koji pokazuju izloženost novinara napadima, navodeći i primer novinarke lokalnog portala In Medija iz Inđije, Verice Marinčić koju je radnik obezbeđenja Opštine „doslovno na silu izgurao“ iz prostorija lokalne samouprave i onemogućio joj obavljanje novinarskog posla.

„Potom je izvršna direktorka Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Ana Lalić Hegediš dobila pretnje smrću, a iste pretnje su upućene i članovima njene porodice i NDNV-u, kao i najteže šovinističke uvrede zbog kritike nacionalizma“ – naveli su u saopštenju profesori i asistenti.

Ocenili su da rad nezavisnih novinara u Srbiji postaje sve teži, a njihova elementarna bezbednost sve ugroženija.

„To je rezultat činjenice da institucije dugi niz godina ćute na pretnje novinarima, zbog čega, zajedno sa nosiocima vlasti u državi, snose punu odgovornost za ugrožavanje bezbednosti novinara, kao i za podsticanje na nasilje prema novinarima“, piše u saopštenju profesora i asistenata Odseka za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari