PRVA SEDNICA SKUPŠTINE VOJVODINE U NOVOM SAZIVUfoto BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ

Mandati poslanika u novom sazivu Skupštine Vojvodine, između ostalih i Jasni Šproh (SNS), predsednici Opštine Bački Petrovac, potvrđeni su još 9. februara, a iako zakoni govore u prilog zabrani kumulacije funkcija i nespojivosti funkcija u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, predsednica bačkopetrovačke opštine nastavlja da obavlja i poslove u Opštini.

Time se postupa suprotno odredbama Zakona o sprečavanju korupcije, kažu u Agenciji za sprečavanje korupcije, piše Storyteller.

„Predsednik opštine, odnosno gradonačelnik grada, na teritoriji AP Vojvodine koji je izabran na drugu javnu funkciju poslanika Skupštine AP Vojvodine, a nije podneo ostavku na javnu funkciju predsednika opštine, odnosno gradonačelnika, postupa suprotno odredbama čl. 40 Zakona o sprečavanju korupcije,“ rekli su za Storyteller u Agenciji za sprečavanje korupcije.

Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, predsednik opštine, odnosno gradonačelnik grada, istovremeno je i član opštinskog, odnosno gradskog veća, i u tom slučaju se na njega premenjuje Mišljenje Agencije za sprečavanje korupcije u kojem je zaključeno je da je javna funkcija poslanika nespojiva sa javnom funkcijom člana gradskog veća, u gradu na teritoriji AP Vojvodine, odnosno da su navedene funkcije u sukobu jedna sa drugom, te nije moguće da se u jednom licu stekne nosilac obe navedene javne funkcije, koji bi ih vršio odgovorno i nepristrasno.

„Zakon o sprečavanju korupcije, u principu zabranjuje vršenje više javnih funkcija istovremeno, a u određenim slučajevima to dopušta uz saglasnost Agencije za sprečavanje korupcije“, izjavio jeZakon  Nemanja Nenadić, programski direktor „Transparentonosti Srbije“.

Nenadić podseća da kada su u pitanju pokrajinski poslanici, pokrajinskom skupštinskom odlukom iz 2010. godine bilo izričito zabranjeno da poslanici budu ujedno i predsednici opština. Ovaj akt je stavljen van snage dve godine kasnije.

„Ključno pravno pitanje ovde je da li bi funkcija poslanika u Skupštini APV imala “prednost” nad funkcijom u gradu, odnosno opštini ili ne. Na primer, kada je reč o narodnim poslanicima u Skupštini Srbije, to je jasno uređeno Zakonom o Narodnoj skupštini, i sve druge nespojive funkcije prestaju momentom izbora za narodnog poslanika (iako je poslanička funkcija potonja)“, dodaje Nemanja Nenadić.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari