Novi Sad: Priprema se akcija čišćenja Dunavca 1foto: Arsenije Mandić / Danas

Kamperi iz Šodroš Survivor kampa pozivaju sve Novosađanke i Novosađane da se pridruže akciji čišćenja Dunavca, koja će se održati u subotu 10. septembra, sa početkom u 11 časova.

Akcija počinje okupljanjem u Šodroš Survivor kampu, odakle će se krenuti duž obale u sakupljanje otpada. Potrebno je poneti rukavice.

Ova akcija je deo šire međunarodne organizacije DonauCleanUp u kojoj je u prethodne dve godine u čišćenju obala evropskih reka učestvovalo preko 30.000 volontera.

„Budući da je Dunav međunarodna reka koja protiče kroz čak 10 evropskih zemalja, duž celog toka reke od izvora do ušća građani i građanke Nemačke, Austrije, Slovačke, Mađarske, Hrvatske, Srbije i Bugarske su za sada prijavili učešće u zajedničkoj akciji“, navodi se u pozivu Ekološkog fronta Novi Sad.

Akcija će se održati u isto vreme na preko 20 lokacija kako bi zajednički oslobodili obale đubreta i podigli svest o važnosti upravljanja otpadom te ukazali na potrebu očuvanja obala i reka.

„Građani i građanke od 11. juna na Šodrošu danonoćno kampuju kako bi sprečili devastaciju obale i seču šume, posvećeni očuvanju i zaštiti ovog prekrasnog kraja uz Dunav. Dunavac je rukavac Dunava, i uz Šodroš i Ribarac pedstavlja jedinstveno prirodno utočište sa urbanom šumom, samo na nekoliko kilometara od centra Novog Sada“, podsećaju iz te organizacije, napominjući da je područje Podunavlja, izuzetno je važno za taj grad.

„Taj deo ujedno je identifikovan kao prirodna odbrana grada od poplava i stanište za preko 200 strogo zaštićenih divljih vrsta a sa svojom obalom, uključujući i Ribarsko ostrvo, označeno je kao ekološki koridor od međunarodnog značaja“, zaključuje se u pozivu novosadskog Ekološkog fronta.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari