Novi Sad: Saniran bunar Reni 1 na Štrandu, uskoro rekonstrukcija i drugih bunara 1foto: Grad Novi Sad

Sanacija bunara Reni 1 na Štrandu je završena, čime je povećan kapacitet sirove i prerađene vode sa tog izora.

U pitanju je najstariji bunar u Novom Sadu, a van upotrebe je od 2008. godine, zbog bakterioloških problema.

Izgrađen je još šezdesetih godina prošlog veka. Nakon adaptacije i čišćenja davao je 20 do 30 vode u sekundi, a nakon završetka sanacije, njegov kapacitet je i do 100 litara u sekundi.

Za te radove izdvojeno je 85 miliona dinara. U ovoj fazi radova urađena je funkcionalna rekonstrukcija i bunar je pušten u pogon, dok će u narednoj fazi radova uslediti nabavka neophodne opreme, a bunar će biti prekriven neprobojnim staklom kako bi građani mogli da vide kako izgleda polazna tačka sirove vode.

Direktor Vodovoda i kanalizacije Gvozden Perković rekao je da su postavljeni novi drenovi 45 metara prema Dunavu, novom metodom.

„Izvršene su neophodne analize i dobili smo zdravu, pitku vodu. Cilj je bio povećanje kapaciteta sirove vode da bi grad imao dovoljno vode za preradu“, dodao je Perković.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević apelovao je da građani, uoči predstojećeg toplotnog talasa, racionalno koriste vodu za piće i njome ne pune bazene i zalivaju bašte.

On je najavio da će u septembru početi rekonstrukcija bunara 4 na Ratnom ostrvu, kao i bunara 9.

Tokom sledeće godine, Vučević očekuje da će biti rekonstruisan i bunar 2 na izvorištu Štrand, istakavši da očekuje uskoro i izgradnju fabrike vode u Petrovaradinu.

„Ta fabrika biće podrška fabrici na Keju, koja jeste proširena pre par godina, ali njen stari deo zahteva rekonstrukciju“, istakao je gradonačelnik.

Vučević je poručio da će u okviru projekta Čista Srbija biti urađena rekonstrukcija kanalizacionog sistema na Limanu 1 i 2, izgradnju magistralnog voda prema Futogu i radove u Begeču sledeće godine.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari