Novi Sad: Tužilaštvo traži pritvor za aktiviste koji su ometali odluku o GUP-u 1Foto: Pixabay/succo

Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu zatražilo je danas odredjivnje pritvora trojici aktivista koji se terete za nasilničko ponašanje jer su upalili dimnu bombu na sednici gradske Komisije za planove.

„Na osnovu prikupljenih dokaza i sagledavanja činjeničnog stanja, sudiji za prethodni postupak Osnovnog suda u Novom Sadu, tužilaštvo je podnelo predloge za odredjivanje pritvora“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će Osnovno javno tužilaštvo nastaviti da preduzima dokazne radnje u skladu sa odredbama Zakonika o krivičnom postupku, nakon čega će biti doneta javnotužilačka odluka.

Trojica aktivista Omladinske studentske akcije Novog Sada su juče upalili dimnu bombu i prekinuli sednicu Komisije za planove tokom rasprave o novom Generalnom urbanističkom planu (GUP).

Privedeni su Brajan Brković, Srdjan DJurić i Mladen Cvijetić, kazala je za Autonomiju Brkovićeva majka, Aleksandra Bosnić Djurić.

Brković se sumnjiči da je i iz struje isključio projektore na kojima su emitovani nacrti novog GUP-a.

Incidentu je prethodilo višemesečno nezadovoljstvo i protesti Novosadjana zbog novog GUP-a, kojim se planira izgradnja takozvanog Novog Sada na vodi, vijadukta za novi most, višespratnica bez ograničenja spratnosti, uništavanje minimalnih preostalih zelenih površina.

Na predlog GUP-a, gradjani su podneli oko 13.000 primedbi, ali ih je Komisija redom odbijala.

Gradjani koji su protestovali optužili su Komisiju da u njoj sede arhitekte „omiljenog SNS investitora“, kompanije Galens.

Nekoliko desetina građana protestovalo je zbog pritvaranja aktivista ranije danas ispred zgrade suda u Novom Sadu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari