Američki Srednji zapad, države severoistočne Nove Engleske, ali i delove juga SAD, očekuje u narednim danima novi talas izuzetne hladnoće sa rekordno niskim temperaturama, upozorili su američki meteorolozi.

 Ovako niske temperature nisu zabeležene u poslednjih 20 godina u Vašingtonu, 18 godina u Milvokiju i 15 u Misuriju. Meteorolozi su najavili obilne snežne padavine, a ledeni talas zadržaće se početkom sledeće nedelje.

Ovaj hladan talas vazduha dolazi sa Severnog pola ili iz polarnih oblasti i obično se zadržava u Kanadi, ali ovoga puta, objašnjavaju meteorolozi, on će se proširiti sve do istočnih delova SAD. U Severnoj Dakoti zabeležena je temperatura od minus 31 stepena, minus 35 u Minesoti i minus 26 u Čikagu i Indijanapolisu. Delovi severoistočne Nove Engleske beleže temperature od više od minus 34 do minus 36 stepeni. Dodatne snežne padavine očekuju se u Misuriju, Mičigenu, centralnim delovima Ilinoisa, u zapadnom Kentakiju i delovima Tenesija.

Jug SAD će takođe zahvatiti do sada nezapamćeno niske temperature, do minus 18 stepeni u centralnom Kentakiju.

Arktički hladni talas, kako se očekuje, izazvaće otkazivanja letova zbog niskih temperatura i pometnju u saobraćaju. U Minesoti su zbog hladnog vremena, prvi put u 17 godina, zatvorene škole. Do sada je u snežnoj oluji koja je zahvatila čitavu istočnu polovinu SAD poginulo 16 ljudi, navode zvaničnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari