Novinar Danasa na lansiranju satelita i raketa sa aerodroma kod Novog Sada (VIDEO) 1foto: A.Latas/Danas

Finale svetskog raketnog šampionata počelo je na Aerodromu Čenej nedaleko od Novog Sada, gde će 15 studentskih ekipa iz celog sveta do utorka, demonstrirati kako izrađuju i rukuju mini satelitima.

Novi Sad ne može da dočeka svoj aerodrom, što je neobično za grad ove veličine, ali je zato uz pomoć udruženja Komitet za razvoj svemirskog programa i sportskog aerodroma na Čeneju, uspeo je da bude domaćin nesvakidašnjeg svemirskog takmičenja i doživi lansiranje satelita.

Preskakanje civilizacijskih koraka, zaključili bi na osnovu naslova.

Elem, sam poziv na događaj garantovao je najbolju zabavu za jučerašnji nedeljni dan. Rakete i sateliti! Postoje li dve omiljenije reči u vokabularu svakog deteta, ali i dobrog dela odraslih?

Već oko deset sati tako su travnatu pistu aerodroma ispunili većinom radoznali mališani i njihovi roditelji, dok su se takmičarske ekipe već uveliko spremale za prva lansiranja.

Dovršavali su svoje mini satelite koji treba da stanu u gabarite jedne obične konzerve, pa zatim čitavu tu elektroniku zajedno sa padobranom, morali su da ubace u plastičnu raketu, dugačku oko jedan metar.

U pitanju je u svetu poznati kao “can satelite” program, što je praktično satelit u konzervi. Naš Komitet usvojio je ovaj program, dodao raketni deo koji su prilagodili našim uslovima i zajedno sa parterima iz Indije napravio ovo svetsko takmičenje u kojem su pre finala učestvovale 62 ekipe.

Novinar Danasa na lansiranju satelita i raketa sa aerodroma kod Novog Sada (VIDEO) 2
foto: A. Latas/Danas

„Prvi zadatak je bio da zadovoljimo dimenzije, to smo uspeli ovde je izolovana elektronika i sve što mi je potrebno da satelit zabeleži inforimacije. Na kraju ćemo ga bezbedno spustiti uz pomoć padobrana“ rekla je Jioti Narajana Redi iz „Space aces India“.

Na svom prvom ovakvom takmičenju je i ekipa iz „Montenegro space rerearch“.

Kažu nam kako su izuzetno srećni što su stigli do finala raketnog takmičenja, te da je svaki dan za njih novo iskustvo.

Sateliti su će u ova tri dana najviše doseći 800 metara visine. Kada se vinu u nebesa, primarni zadatak im je da prikupe podatke i izmere kvalitet vazduha, a sekundarni, da od svoje misije sa zemlje dobiju komandu i izvedu određenu promenu pozicije u vazduhu.

Student Frenki Skipo sa Univeriteta iz Breše, smatra da je poruka ovog takmičenja da “učiš od drugih”.

„Timovi su iz različitih zemalja i svaka od njih ima svoj uticaj na univerzitete, pa imamo različite pristupe. Neki univertiteti su više praktični, drugi teorijski. Naša zemlja je jedna od šest osnivača ove organizacije koja je upriličila svetski šampionat i za nas je ovo novo iskustvo. Na

Univerzitetu u Breši provodimo većinu vremena u savladavanju teorije i ovo je za nas dragoceno, da tu matematiku i fiziku primenimo u praksi. Iza dobrih matematičkih modela i fizike, kriju se kvalitetni padobrani koji smo dizajnirali“, kaže Skipo.

Dodaje i da su im zanimljivi bili i mehanički problemi ali i elektronika jer su imali priliku da dizajniraju svoj prvi PCB sistem. „Nikad do sada nismo dizajnirali ovako jedan celokupan elektronički sistem i srećni smo što smo u tome uspeli“, nastavio je student.

Pripreme za lansiranja počela su oko deset, a prvo probno, dočekali smo negde pre podneva. Raketa je ispaljena kako treba, padobran se otvorio i mali satelit je nošen zapadnim vetrom završio u čenejskim atarima koji se prostiru ka Temerinu. Misija je uspela.

Organizator ove manifestacije i predsednik Komiteta Dušan Radosavljević kaže da je važno da svi shvatimo kako ovo nije „hir nego potreba“.

„Ovako nešto se radi u svetu već duže vreme i mi treba da budemo deo tog sveta. Malo kasnimo, ali evo sad na ovaj način možda uskačemo u taj voz koji nam je važan“ rekao je Duško.

Sateliti su redom počeli da odlaze u orbitu, timovi su prikupljali podatke i trudili se da isprave razlike između proračuna i onoga što se dešavalo u vazduhu.

Naredna dva dana takmičenja studenti će većinom provesti sami na aerodromu, pa ćemo rezultate i svetske šampione dočekati sutra posle podne.

Šta je Komitet?

Komitet je zapravo nevladina organizacija sastavljena od entuzijasta različitih zanimanja: od inženjera, preko programera, do vojnih i civilnih pilota, matematičara i fizičara, astronoma i radio-amatera. Postoje već deset godina i osnovani su da razvijaju svemirski program.

Kako kaže Radosavljević, ne želeći da zvuči pretenciozno, svemirski program ima svaka država koja drži do sebe. Naša država se time ne bavi, niti se bavila, iako su se nadležnima obraćali više puta.

Komitet tako već deset godina sarađuje sa ljudima iz inostranstva, a najplodnija saradnja je sa indijskim organizacijama, sa kojima su do sada lansirali tri satelita u Zemljinu orbitu.

Novi satelit u čast Indije

U konzorcijumu takmičenja je sada sedam zemalja; Italija, Peru, Tunis, Portugal, Kanada, te Indija i Srbija koji su osnivači.

U našu zemlju je zbog toga došla i visoka naučna delegacija iz Indije koju je predvodio poznati naučnik dr Kanapati Gopalakrišnan.

Ovaj šampionat je zapravo i uvod u lasiranje 75 satelita koje su izradili studenti u Indiji povodom obeležavanja godišnjice nezavisnosti. Jedan od njih poklonjen je nama i u svemir će poneti ime asicijacije Jugoistočne Evrope. To će biti četvrti satelit koji uz pomoć patnera iz Indije lansira naš Komitet.

„Svemir je budućnost, naš cilj je da podstaknemo mlade u školama i na fakuletima da se uključe u ovaj program. Sa Srbijom i nekadašnjom Jugoslavijom, oduvek imamo posebnu vezu, zato želimo i da studetima ovde omogućimo takvo iskustvo. Da sa njima podelimo nova saznanja i uključimo ih u svemirski program”, rekao je Gopalakrišnan.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari