Novinar Danasa: Nadležni da efikasnije privode pravdi one koji prete 1Radovanović (u sredini) daje izjavu Foto: FoNet/Milica Vučković

Neadekvatno reagovanje policije i tužilaštva, podstaknuto od strane režima Aleksandra Vučića, targetiranje nezavisnih medija koji svoj posao rade onako kako treba – sve to dodatno podstrekuje neke nove potencijalne napadače koji smatraju da je normalno da novinarima prete smrću, smatra novinar lista Danas Vojin Radovanović.

 

Radovanoviću je pre dva dana na njegovom privatnom Instagram profilu stigla poruka „Tebe treba ubiti za primer, gle kakav si“, sa naloga „Selidbe i prevoz“. Pretnja je stigla nakon što je Udruženje novinara Srbije (UNS) protestovalo zbog nereagovanja policije na napad na Radovanovića na splavu od pre više od mesec dana.

„Navikao sam na raznorazne uvrede na društvenim mrežama. Ipak, potpuno je druga dimenzija kada ti neko priđe u izlasku i želi da te fizički napadne, a skroz treća kada ti neko preti smrću. Mislim da još dovoljno nisam osvestio šta to znači. Normalizovali smo to nekako, kao da su pretnje smrću dečja bolest koju moraš da preboliš ako javno iznosiš svoj stav“, kazao je on, prenosi N1.

Na pitanje treba li novinari da budu naviknuti na pretnje, Radovanović podseća da je trebalo da UNS reaguje i da mu stigne pretnja smrću kako bi MUP konačno danas pozvao svedoka u slučaju napada protiv njega.

„Misli li neko da u ovoj zemlji umesto advokata Miše Ognjanovića nije mogao biti ubijen neki novinar? Kada sam se interesovao za žurnalistiku, o novinarstvu u Srbiji informisao sam se čitajući o ubistvima Slavka Ćuruvije, Dade Vujasinović… Sada imamo paljenje kuće Milana Ivanovića i ono što se dešava Milovanu Brkiću„, naveo je on.

Radovanović ističe da su za takav odnos odgovorni nadležni.

„Tužilaštvo i policija treba da efikasnije privode pravdi one koji targetiraju, napadaju novinare, prete im smrću. Ako ništa drugo, čoveka koji je meni rekao da me ‘treba ubiti za primer’, treba pozvati na informativni razgovor – za primer onim drugima“, odgovorio je on.

Novinar Danasa rekao je da se ne oseća bezbedno.

„Neadekvatno reagovanje policije i tužilaštva, podstaknuto od strane režima Aleksandra Vučića i targetiranje nezavisnih medija koji svoj posao rade onako kako treba, dodadno podstrekuje neke nove potencijalne napadače, koji smatraju da je normalno da nekome prete smrću“, rekao je on.

Napad na splavu Šlep

Krajem juna Radovanović je bio na splavu Šlep, sa društvom, kada je primetio da ga je jedan mladić prepoznao i da pokazuje prstom u njegovom pravcu, seća se.

„Prolazi mi iza leđa sa nekom osobom. Posle 15-ak minuta vidim kako mi prilazi iz drugog pravca. Osoba koja je sa njim pokušava da ga zadrži, on je odguruje, obraća mi se imenom: ‘Vojine, znaš da radiš u plaćeničkom mediju? Danas je plaćenički mediji’. Ne želeći da ulazim u konfrotaciju, govorim mu da je sve u redu i sklanjam njegovu ruku s mog ramena, ali on me odguruje. Moj prijatelj, kog sam predložio za svedoka, mene pomera i viče osobi koja je sa napadačem da ga odvede. Napadač još jednom pokušava da nasrne, ali ovaj ga odvodi. Da smo obojica bili sami ne bi se sigurno sve završilo na rečenici ‘Radiš u plaćeničkom Danasu’“, smatra Radovanović.

On se inače u ovom mediju bavi domaćom polikom, dešavanjima na Kosovu i Metohiji, nekada u Republici Srpskoj i Crnoj Gori.

„To je narativ koji ovde postoji, da se N1, Nova, Danas etiketiraju kao izdajnici, ustaše, mi izdajemo Kosovo… Na uvredu ‘vi ste izdjanici, izdajete Kosovo, vi ste propagandisti’, odgovaram da oni samo ne čitaju ono što mi pišemo. U crno-beloj predstavi stvarnosti kritički mediji svima smetaju jer nisu na toku nijedne propagande. Ni one koja odgovara vlasti, ni desničarski grupacija“, istakao je on.

Komentarišući zaključavanje novinara Nove i N1, Radovanović kaže da deluje kao i da predstavnici Zapada podržavaju politiku Aleksandra Vučića.

„Kada uzme u obzir zakasnelo reagovanje, reakciju američkog ambasadora na sankcije Vulinu, spot koji je ambasador objavio, a u kome citira Željka Mitrovića kada kaže da je Srbiji de facto mesto na Zapadu, a istovremeno sve radi protiv Srbije na Zapadu… Kako se taj režim odnosi prema slobodnomislećim građanima i profesionalnim medijima, to je sve samo ne vrednosti Zapada. Moj je utisak da i evropska delagacija, i američki ambasador Hil potpomažu politiku Aleksnadra Vučića u Srbiji. Osudiće zaključavanje novinara, jer bio bi problem da to ne učine, ali to je valjda trebalo da bude mnogo ranije“, kazao je on.

Pretnje koje je dobio u njemu bude inat, ističe.

„Ne mogu da shvatim šta ljudi koji prete misle da će da se desi – da ćemo da prestanemo da radimo svoj posao, ugasimo svoje medije, odemo kući i pokrijemo se ćebetom? Kod mene samo ovo budi neku vrstu inata“, zaključio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari