Novinari smatraju da kampanja Filološke gimnazije vređa ljude sa juga Srbije, škola uputila izvinjenje

Ostavite komentar


  1. Da su ih nesto naucili, deca bi znala koji je to dijalekt i da je to govor kojim se pricalo u Doba Nemanjica, da ovo sto mi cujemo u Beogradskim medijima nije Srpski. Najgore je kada ne znas kol’ko ne znas.

  2. da nije juga. juznjaks!!nebi imala sta da pise..jedni protiv drugih.prokletstvo Srbije .a svaki Rat juznjaci .tad Nas razumeju.svi..svuda u svetu postuju region koji se rszlik u govoru svemu..a Nas jug seljaci..gospodja nerazume a

  3. Svaki jezik, da bi to bio, mora da ima svoj standard. I to je u redu. Nažalost, kod nas je uvreženo mišljenje da je pogrešno svo ono što nije po standardu. Što, naravno, nije tačno. Dijalekatski govori većeg dela Srbije u manjoj ili većoj meri odudaraju od standarda. I ništa više i ništa manje od toga. Međutim, čini mi se da je nepismenost u Srbiji tolika da i „pismeni“ ne razlikuju dijalekat od standarda.

  4. Nijedan školski projekat se ne radi bez nadzora nastavnika. Tužno je što se škola ogradila od svojih učenika.

  5. Direktorka skole je morala vec da podnese ostavku posle ovoga, a ne da se krije i prebacuje odgovornost na ucenike ciji rad moraju da prate nastavnici….ali izgleda da zaposleni u skoli nisu citali Zakon o osnovama sistema obrazovanje i vaspitanja (clan 8): 15) razvoj i poštovanje rasne, nacionalne, kulturne, jezičke, verske, rodne, polne i uzrasne ravnopravnosti, tolerancije i uvažavanje različitosti. SRAMOTA!

  6. Pitajte te iste profesore koliko puta dnevno kažu: „Mi bi“ i „Vi bi“ umesto „mi bismo“ i „vi biste“, ili „uradi to kući“ umesto „uradi to kod kuće“. Pa tek onda da vređaju sopstvene sugrađane, umesto da rade na međusobnom razumevanju. Sram vas bilo.

  7. Molim vas, naučite, vi koji ne znate: književni govor je i svaki dijalekt, ali na području na kojem se govori. Ono što dijalekti nisu, to je standardni govor. Tome, očito, ovu decu nisu još naučili. A valjda je trebalo tome najpre da ih nauče.

  8. Knjizevni jezik je jedini legitiman, kod kuce se sporazumeavajte na bilo koji nacin, ali dijalekat nikad nije niti ce biti iznad knjizevnog jezika!

  9. Ja sam diplomirani profesor engleskog jezika sa sa Anglističke Katedre beogradsko g Uni verziteta. Za mene je predstavljaloveliku pomoć dok je postojao standard BBC English a onda je „Demokratija“ ušla u jezik i mogli ste da čujete kokni kao standardnu verziju Engleskog jezika. Ja se sa tim ne slažem. Mora da postoji neki standard naročito za nas profesore kojima jezik koji predajemo nije maternji. Južnjačka verzija Srpskog jezika nije standardna. To se mora prihvatiti jer se događa čak i kodni šum među sagovornicima koji se služe standard. Nim i ne standardnim jezikom. Setimo se Elize Dulitl.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Živko Gocić, vaterpolista

Danas volim zato što je objektivan i zato što u njemu pronalazim sve informacije koje su mi potrebne na dnevnom nivou.