Novinarka Danasa Jelena Tasić dobitnica ovogodišnje „Visa iskorak“ nagrade 1Foto: BFI/ Goran Srdanov

„Visa iskorak“ nagrada za novinarsku izuzetnost, profesionalizam i izveštavanje o umetničkoj igri u Srbiji za 2021. godinu, uručena je danas u Nacionalnoj fondaciji za igru kulturnim redakcijama dnevnog lista Danas i nedeljnika NIN.

Priznanje već treću godinu zaredom dodeljuje stručni žiri kompanije Visa i Beogradskog festivala igre.

U obrazloženju žirija se između ostalog navodi da su novinarka Jelena Tasić iz Danasa i urednik kulture nedeljnika NIN Dragan Jovićević „zaslužni što je publika i najšira kulturna javnost kroz njihove tekstove o savremenoj umetničkoj igri mogla da se informiše o priznatim umetnicima, koreografima i igračima, novim pozorišnim tendencijama, dešavanjima na evropskoj i svetskoj sceni“…

Vladimir Đorđević, generalni direktor kompanije Visa za Jugoistočnu Evropu, uručio je priznanja nagrađenima.

 „Želeo bih prvo da se zahvalim ovogodišnjim dobitnicima priznanja na važnom doprinosu afirmaciji umetničke igre i igračkih tendencija. Beogradski festival igre jedan je od najznačajnijih kulturnih događaja koji spaja ljubitelje umetnosti u zemlji i regionu. Sa istom vizijom, povezivanja ljudi širom sveta, kompanija Visa je prepoznala potrebu da podrži   Festival i osnaži njegovu popularizaciju. Uloga medija je od velikog značaja za dalji rast i razvoj ovog kulturnog događaja i zbog toga se nadam de će svake godine interesovanje za izbor laureata „Visa iskorak“ priznanja biti sve veće“,istakao je Vladimir Đorđević. 

 Laureati ove novinarske nagrade su tokom prethodne godine imali ekskluzivne i jedinstvene intervjue sa vrhunskim umetnicama i najvećim zvezdama u oblasti savremenog teatra, kao što su Dimitris Papajoanu, Akram Kan, Roberto Zapala, Gabrijela Karizo, Jakopo Godani, Hulio Boka, Erve Kubi, Markos Moro… Budući da su ovi intervjui prevođeni, osim do čitalaca iz Srbije, stigli su i do inostrane publike.

 „U ime redakcije kulture beogradskog dnevnog lista “Danas” zahvaljujem se predstavnicima Beogradskog festivala igre i kompanije Viza koji su u našem izveštavanju i radu prepoznali profesionalnost i trud da čitaocima približimo svet moderne igre. Ovo priznanje najvećim delom plod je uspešne dugogodišnje saradnje sa Beogradskim festivalom igre. Uprkos okolnostima u kojima se poslednje dve godine svi trudimo da preživimo i činjenici da tržišni principi i korporativna pravila sve više potiskuju kreativnost, talenat i zdravu pamet, verujem da će umetnost i lepota, ipak, spasiti svet i civilizaciju kojoj pripadamo“, rekla je Jelena Tasić.

 Istakavši značaj izveštavanja i dobru saradnju sa Beogradskim festivalom igre, na ovom priznanju zahvalio se i Dragan Jovićević iz NIN-a.

 „Beogradski festival igre, na čelu sa Ajom Jung, izdvaja se od drugih po nesebičnoj zahvalnosti organizatora prema onima koji su u nimalo lakim nastojanjima pomogli – sedmoj sili! I sada, pred 19. festival i uoči velikog jubileja, ne mogu a da ne sakrijem ushićenost najpre što sam od samog početka bio deo izgradnje tog brenda zvanog Beogradski festival igre, kao neko ko je pratio i izveštavao o festivalu, a zatim što je taj rad i prepoznat pa sada i nagrađen priznanjem Visa iskorak, jer nije nimalo lako skupiti hrabrost i iskoračiti u bolji svet. Zato se i u svoje i u ime redakcije nedeljnika NIN zahvaljujem na svakom koraku koji smo tokom gotovo dve minule decenije činili zajedno. Godine pred nama samo će dokazati koliko smo u toj zajedničkoj misiji uspeli“, istakao je Jovićević. 

 Jelena Tasić i Dragan Jovićević, imaće priliku da, kao laureati ovog priznanja, uz podršku kompanije Visa, u avgustu posete 34. Međunarodni festival igre u Berlinu „Tanz im August“. 

Uručenjem „Visa iskorak“ priznanja za profesionalno izveštavanje i doprinos popularizaciji umetničke igre u Srbiji tokom 2021. godine, otvoren je novi nagradni ciklus koji će pratiti predstojeću 19. ediciju Festivala

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari