Naša Dika: Ko je Jelena Diković, dobitnica Danasove nagrade - Nikola Burzan 1Foto: Aleksandar Roknić/Danas

Jelena Diković, novinarka Danasa, koja osamnaest godina sedi u ovim našim redakcijskim klupama, dobitnica je nagrade – Nikola Burzan.

Nagrada Nikola Burzan dodeljuje se novinarkama i novinarima koji su unutar redakcije Danasa ostvarili velike pomake, javni interes svojim zalaganjem učinili značajnim i prepoznatljivim, a sve nas u redakciji ponosnim zbog posla koji su u ime svih nas obavili.

Nikola Burzan je bio jedan od najvećih jugoslovenskih novinara, najpre u čuvenoj Borbi, a potom i kao osnivač Danasa – 1997. godine.

Naša koleginica Jelena Diković, rođena u jugoslovenskom Titovom Užicu, duboko je svojim tekstovima ukopala temelje novinarskog kodeksa, kao zaštitnica ljudskih prava i istine.

Njena postojanost, ozbiljnost i posvećenost, kojima nimalo ne manjka emotivnost, štaviše, za nas u redakciji Danasa znači svih ovih godina i imajući u vidu sve te godine iskustva – ona je sigurnost i temelj neprikosnovenih vrednosti.

Jelena Diković je tu da te samo pogledom usmeri i posavetuje, Jelena je magnet koji nas privlači i za koju znamo da nas nikada neće izneveriti. Da će nam na kraju dana biti značajna svaka reč koju nam je izgovorila i posvetila baveći se našim temama i problemima.

Bez imalo „vrdanja“, bez ikakvog isklizavanja sa pravca koji vodi u čistu istinu, slobodu i brigu, ljubav prema drugom, Jelena Diković, naša koleginica, „vozi“ već 18 godina.

Ona je ta koja će stati ispred ratnog zločinca Vojislava Šešelja da mu se suprostavi i kaže, gde si krenuo, zločinče? To će uraditi ispred Specijalnog suda u kojem se sudi za zločine, protiv, ni manje ni više – čovečnosti.

Ona je ta koja će progovoriti o onome o čemu svi ćute ili se kriju, ili „jadni“ ni ne znaju da je opasnost na putu, da je već izjela celo zdravo tkivo društvenih okolnosti. Jelena je koleginica koja ima korak od hiljadu milja u budućnost.

Mlađe koleginice i kolege koje dolaze da uče „zanat“ u Danasu, imaju tu privilegiju da ih dočekuje Jelena Diković, koja im prenosi golema iskustva zalaganja za istinoljubivost i pravednost.

Inače, ovako, kao prijateljica i dugogodišnja koleginica, svakako da je malo šašava. Često se duri kad sve nije baš onako kako pravac istine i slobode nalaže.

Puna je razumevanja i ljubavi za druge, one koji su ugroženi ili napadnuti samo zbog toga što jesu.

Dobitnica je više nagrada, školovala se i usavršavala u inostranstvu, odbijala brojne poslovne ponude koje joj nisu nudile prostor slobode dovoljan da doprinosi javnom interesu u meri u kojoj ona smatra da može.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari