Novinarka Danasa Miroslava Pudar dobitnica nagrade za afirmaciju vrednosti građanskog društva 1Foto: Građanski preokret

Novinarka dnevnog lista Danas Miroslava Pudar dobitnica je ovogodišnje Nagrade za afirmaciju vrednosti građanskog društva.

Nagradu je ustanovilo udruženje Građanski preokret s ciljem da podstiče, razvija i afirmiše aktivizam, a dodeljuje se na godišnjem novou zaslužnim pojedincima, grupama i organizacijama.

U obrazloženju odluke o dodeli nagrade koja joj je uručena na jučerašnjoj svečanosti u Zrenjaninu, ističe se da je Miroslava Pudar značajno afirmisala vrednosti građanskog društva radeći na blagovremenom, potpunom i istinitom informisanju javnosti.

„Miroslava Pudar godinama radi u otežanim okolnostima u kojima institucije i organi vlasti novinarima i javnosti uskraćuju neophodne informacije, i u kojima je velik broj medija i novinara prihvatio autocenzuru kao model sopstvenog ponašanja. Kao što se na muci poznaju junaci, tako se i Miroslava Pudar pokazala kao novinar koji u takvim, teškim okolnostima, radi po najvišim etičkim i strukovnim standardima. Rad Miroslave Pudar je posebno značajan za Zrenjanin, jer su njeni tekstovi prethodnih godina često bili i ostajali jedino medijsko svedočanstvo o značajnim dešavanjima u tom gradu“ – piše u obrazloženju žirija za dodelu nagrade.

Zahvaljujući na nagradi, Miroslava Pudar je istakla da građanska udruženja u Srbiji rade u teškim okolnostima, da su često poslednja brana pred snažnim naletima jednoumlja i da su zbog toga aktivisti i profesionalni novinari prirodni saveznici.

Građanski preokret je dodelio i priznanje „najaktivniji građanin“ Dejanu Janjiću, studentu iz Zrenjanina.

U obrazloženju ovog priznanja ističe se da je Dejan Janjić učestvovao u velikom broju radionica, tribina, debata i drugih oblika građanskog aktivizma i tako davao dobar primer svima, a pre svega svojoj generaciji. On se posebno istakao u protestima protiv usvajanja štetnih zakonskih predloga o eksproprijaciji i referendumu, zbog čega je postao meta policijskih i sudskih pritisaka koji još uvek traju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari