Novinarska udruženja: Strašne pretnje novinarki Jeleni Obućini, tražimo hitnu reakciju policije i tužilaštva 1Foto: Novi optimizam

Jeleni Obućini, novinarki Nove S, danas je u direktnim porukama na Tviteru zaprećeno nabijanjem na kolac i spaljivanjem, a sve to prikazano u seksualizovanom kontekstu. Zastrašujuća formulacija sastavljena je od pedantno prikazanih pretnji smrću i seksualnog nasilja. Slučaj je prijavljen tužilaštvu, saopštio je Safe Journalist.

Ove pretnje usledile su nakon što je tabloid Alo na svom sajtu objavio (a Informer preneo) da je novinarka u uvodu emisije „Dnevnik” 29. novembra pretila Vučiću da će biti „pokopan”, „po nalogu njenog šefa Šolaka”. Ovaj tabloid je zlonamerno protumačio njen uvod u kojem ona žargonski kaže da će se Vučić „pokopati” ako se ne „opameti” po pitanju Kosova i sankcija Rusiji, navodi se u saopštenju.

Željko Bodrožić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) rekao je da i ovoga puta užasne pretnje i uvrede dolaze nakon što se državni funkcioneri i njihovi propagandisti okome na nepodobne novinare i u kritičkom komentaru pronalaze atentate i zavere. ,,Jelena Obućina je sada izložena organizovanoj hajci režima i vidimo kako se te laži i spinovanja prenose na građane, koji su indoktrinirani i zaista misle da je novinarka neprijatelj Srbije i srpskog naroda i u stanju su da joj šalju takve strašne poruke. NUNS podržava koleginicu u njenom profesionalnom radu, koji je za primer, i u saradnji sa partnerskim udruženjima učinićemo sve da nju i njenu redakciju zaštitimo.”, naglasio je Bodrožić.

SafeJournalists mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu NUNS-u i osuđuje pretnje novinarki. Mreža SJ poziva nadležne institucije u Srbiji da hitno preduzmu sve mere kako bi osobe koje su pretile novinarki bile procesuirane i kažnjene. Na ovaj način institucije treba da pokažu odlučnost u borbi protiv gnusnih pretnji novinarima i da pošalju jasnu poruku da je ovakvo ponašanje neprihvatljivo.

UNS traži hitnu reakciju policije i tužilaštva

Udruženje novinara Srbije (UNS) traži od policije i tužilaštva da u najkraćem roku pronađu i pokrenu krivični postupak protiv osobe koja je juče poslala preko Tvitera zastrašujuće pretnje urednici i voditeljki Dnevnika na televiziji Nova S Jeleni Obućini.

Stalna radna grupa za bezbednost novinara, u kojoj predstavnike imaju tužilaštvo, policija i novinarska i medijska udruženja, obaveštena je o pretnjama. Preko ovog mehanizma prijavu je primilo Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal.

Posle komentatorskog uvoda Obućine u Dnevniku televizije Nova S od 29. novembra, tabloidi Alo, Informer i Objektiv u onlajn izdanjima objavili su tekstove i naslove slične sadržine „Vučiću, ili priznaj Kosovo ili ćeš biti pokopan“ – Tajkunski mediji uputili pretnje Aleksandru Vučiću, i naveli da „Glasnogovornica Šolakove političke agende Jelena Obućina ne prestaje da širi antidržavnu propagandu po nalogu svog šefa“, saopštio je UNS.

U jutarnjem programu televizije Pink u kom je govorio vlasnik i urednik Informera Dragan Vučićević tema je bio Obućinin uvodnik u Dnevniku.

UNS-u je Obućina rekla da je posle medijske hajke dobila pretnju i da do sada nije prijavljivala i osvrtala se na vulgarnosti, ali da je ova pretnja jezivija od one koju je nedavno dobio Danas.

Iz poruke u koju je UNS imao uvid jasno je da osoba koja preti ugrožava sigurnost novinarke.

UNS očekuje da policija i tužilaštvo postupe po Krivičnom zakoniku, član 138. stav 3, po kom su novinari jednako zaštićeni od pretnji da će im neko ugroziti život kao predsednik Republike, narodni poslanik, predsednik Vlade, članovi Vlade, sudije Ustavnog suda, sudije, javni tužioci, advokati i policijski službenici. Za ovo krivično delo je zaprećena kazna zatvora od šest meseci do pet godina.

Procesuirati pretnje upućene Jeleni Obućini

Koalicija za slobodu medija najoštrije osuđuje medijski napad dnevnika “Alo” i „Informer“ na novinarku TV “Nova” Jelenu Obućinu i pretnje izrečene na društvenim mrežama kao rezultat ovakvog targetiranja. Ujedno pozivamo Tužilaštvo da preduzme sve mere kako bi se otkrilo ko stoji iza gnusnih pretnji koji su usledile nakon objavljivanja tekstova pomenutih medija i adekvatno kazni počinioca, saopštili su iz Koalicije.

Koalicija ukazuje da su se list “Alo”, i “Informer” koji je to preneo, poslužili izvrtanjem reči novinarke iz uvoda u Pregled dana Newsmax Adria televizije emitovanog 29. novembra na TV Nova S, čime su novinarku targetirali i izložili opasnosti, nakon čega su usledile pretnje na društvenim mrežama. Ono što zabrinjava je da način na koji je to učinjeno ukazuje da su ovi listovi namerno, svesno i maliciozno interpretirali novinarkin uvod u kojem ona žargonski, kolokvijalno, kaže da će se Vučić „pokopati“ ako se ne „opameti“ u pogledu Kosova i sankcija Rusiji. Ovi mediji su u tekstovima preneli: „Vučiću ili priznaj Kosovo ili ćeš biti pokopan – tajkunski mediji ponovo prete predsedniku Srbije“.

Kao rezultat ovakvih tekstova novinarka je na društvenim mrežama dobila brojne uvrede i pretnje, a u jednoj od njih preti nabijena na kolac i spaljivanje, prikazano u seksualizovanom kontekstu.

Koalicija za slobodu medija smatra da je ovakav tekst, ne samo pokušaj diskreditacije rada novinarke, već i ozbiljno targetiranje i pripremanje situacije za moguće ozbiljnije pretnje i napade.

Takođe, Koalicija ponovo poziva sve relevantne institucije, posebno Ministarstvo informisanja i telekomunikacija u čijoj nadležnosti je sprovođenje Zakona o javnom informisanju i medijima, da reaguju i ovakvo pisanje osude, jer su pretnje i pritisci na novinare neprihvatljivi i opasni, pogotovo kada se događaju u javnom prostoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.