Novo priznanje za film ”Lilanje u Loznici” 1Foto: Nova S

Posle specijalnog priznanja u kategoriji etnografija i društvo, dobijenog na Međunarodnom festivalu turističkog filma u Zagrebu, Turistička organizacija grada Loznice, za film „Lilanje u Loznici“, dobila je i nagradu ”Prizma” na Beogradskom turističkom i MICE forumu.

Paljenje Petrovske lile ili lilanje, vezano je za kraj zapadne Srbije, a običaj je da se uoči velikog praznika Petrovdana, 12. jula, pale lile koje se prave od mlade kore divlje trešnje ili breze.

“Dokumetarni film koji govori o ovom običaju, snimali smo 2020. godine, u vreme najtežeg korona perioda, kada smo imali vremena da se dobro pripremimo i kada su nam na raspolaganju bili stručni saradnici”, kazala je direktorka Turističke ogranizacije grada Loznice (TOGL) Snežana Perić za Lozničke Novosti.

Istakla da je mnogo energije uloženo kako u snimanje, tako i u postprodukciju filma.

„Preveden je na engleski jezik i ispunjava sve uslove za nastup na festivalima turističkog filma, što je dalo rezultate“, kazala je Perić.

Napomenula je da je u Zagrebu bilo prisutno mnogo ljudi iz sveta filma koje je zanimalo da li je Loznica prijateljska sredina za filmadžije.

“ Bili su zainteresovani da posete Loznicu jer ih je podstakao naš film. Kazali smo da je Loznica dobra sredina za filmske radnike jer je svaki film koji se snimi u našem gradu korak dalje u njegovoj promociji. Naš film jeste dokumentarni, ali je i promotivni jer gledaoci mogu da vide i grad i Banju Koviljaču i Tršić, Drinu i bili su iznenađeni svime što Loznica ima“, kazala je Perićeva.

Film je do sada prikazan na osam međunarodnih festivala, a pored zagrebačke nagradu je osvojio i u Turskoj i Crnoj Gori.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari