Vladimir Smuđa, student Tehnološko-metalurškog fakulteta, izabran je za predsednika Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu, a njegov zamenik je David Bakić sa Biološkog fakulteta, saznaje Danas. Za novog studenta prorektora BU parlament je predložio Ivana Šašića sa Ekonomskog fakulteta, a njegov izbor treba da potvrdi Savet Univerziteta u Beogradu.

Ponovno vrednovanje opterećenja studenata, otvaranje studentskih naučnoistraživačkih centara na fakultetima i uspostavljanje volonterskog centra na nivou BU, neki su od prioriteta novog studentskog rukovodstva.

– Naš fokus će biti na pravoj primeni bolonje i ispravljanju nepravilnosti, jer na mnogim fakultetima opterećenje studenata nije dobro odmereno. Pilot projekat reevaluacije opterećenja se trenutno sprovodi na devet fakulteta, a naša želja je da taj proces ove godine započne na svim visokoškolskim ustanovama – kaže za Danas Vladimir Smuđa, predsednik Studentskog parlamenta.

On očekuje podršku novog rukovodstva BU, tim pre što su prorektorke za nastavu i nauku Nada Kovačević i Ivanka Popović, bile dekanice Farmaceutskog, odnosno Tehnološko-metalurškog fakulteta, na kojima se bolonja uspešno primenjuje. Smuđa dodaje da će parlament inicirati otvaranje studentskih naučnoistraživačkih centara na fakultetima, kako bi se akademci u većoj meri bavili naučnim radom.

– Planiramo da otvorimo i volonterski centar na nivou univerziteta, koji bi vodio Studentski parlament i da se donese pravilnik o dodeli dodatnih bodova. To praktično znači da bi svaki dodatni rad studentima donosio bodove, ali se oni ne bi vrednovali za upis naredne godine već bi se upisivali u dodatak diplomi. Volontiranje podrazumeva mnogo toga, ali se ovde pre svega misli na učešće studenata u projektima koji su značajni za fakultet, univerzitet i studentski život – objašnjava Smuđa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari