Novosadska opozicija osuđuje brutalnost policije: Hitno oslobodite uhapšene aktiviste sa Šodroša 1Foto: SSP

Opozicione političke stranke i pokreti u Novom Sadu – Demokratska stranka, Pokret za preokret, Stranka slobode i pravde, Pokret slobodnih građana, Narodna stranka, Zajedno, Srbija centar – SRCE, Akcija progresivne Vojvodine i Nova – da se struka pita –
traže hitno puštanje na slobodu deset uhapšenih aktivista koji su branili Šodroš, poslednju zelenu oazu u Novom Sadu.

„Osuđujemo brutalnost policije koja je hapsila bez ikakvog osnova i protivzakonito, ne štedeći ni žene i starije ljude. Postoje svi potrebni dokazi i svedoci koji potvrđuju da su službena lica naredila okupljenim građanima da se pomere sa saobraćajnice i da su oni to i učinili, a da su policajci uprkos tome onda započeli brutalno hapšenje nenasilnih učesnika protesta. Policija je upotrebljavala nesrazmernu silu uz scene koje se mogu videti samo u diktatorskim, represivnim režimima kakav je nesumnjivo režim Aleksandra Vučića“, saopštile su ove partije.

Nasilje nad građanima na Šodrošu je, kako dodaju, posledica sprege izvršne vlasti i investitora u kojoj država preko policije štiti uništavanje prirode, sa ciljem da i ovaj deo Novog Sada postane gradilište stambenih i poslovnih objekata Galensa i drugih tajkunskih povezanih sa vladajućim režimom. Gradnja mosta samo je izgovor da se na ovom delu dunavske obale pripremi teren za tzv. Novi Sad na vodi.

„Jasno je da iza uništavanja poslednjih zelenih površina stoji koalicija SNS i SPS i da je ovo jedan od načina pranja prljavog novca iz Srbije i regiona. Niko ne treba da sumnja u to da će protagonisti ovih visokokoruptivnih i kriminalnih aktivnosti jednom odgovarati za sve ovo što rade Novom Sadu, građanima Novog Sada i prirodi“, ističu u saopštenju.

Smena vlasti u gradu i čitavoj Srbiji je glavni i najvažniji zadatak svih političkih aktera i opozicione stranke i pokreti, kako navode, koji zahtevaju momentalno puštanje na slobodu svih uhapšenih danas na Šodrošu će istrajati u nameri da taj zadatak i ispune.

„Umesto da brane zakon i narod policija na Šodrošu hapsi građane jer ugrožavaju interese gradskih otaca i njihovih poslovnih partnera koji po svaku cenu žele da unište oazu prirode i baš tu naprave most, na sceni je „slučaj silovanja” pravne regulative Gradske uprave, Zakona o izgradnji, Plana detaljne regulacije, spisak je podugačak“, smatra Vladimir Vrsajkov, predsednik Gradskog odbora SSP Novi Sad.

SSP, kako je istakao, nije nikad bila protiv izgradnje mostova, ali jeste uvek protiv koruptivnih projekata koji uništavaju životnu sredinu Novog Sada.

„Smatramo da je most u ovom trenutku mnogo više potreban uzvodno kod Futoga ili Begeča gde naši građani za prelaz na sremsku stranu u 21. veku koriste skelu. Na naše zahteve kao i na predloge stručnjaka, peticije građana i borbu aktivista koji telima brane oazu prirode, ova vlast je gluva i nema. Svakom dobronamernom čoveku je jasno da je ovoj vlasti interes omiljenih investitora važniji od interesa građana i to zato što je količina keša koja može da se opere kroz ovaj projekat obrnuto proporcionalna brizi za životnu sredinu“, istakao je Vrsajkov.

On smatra da je agresija policije i seča stabala svojevrsno ruganje građanima i demonstriranje sile kojim pokazuju kako će proći svako ko stane na put megalomanskim projektima lokalnih moćnika.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari