NUNS nakon napada na novinare: MUP da ne zloupotrebljava našu potrebu za saradnjom i spremnost na komunikaciju 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) zatražilo je danas od Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) da ubuduće ne zloupotrebljava nužnost saradnje novinarskih udruženja sa policijom, i njihovu spremnost da „uprkos brojnim lošim iskustvima i ružnim događajima, nastave da održavaju komunikaciju“.

„MUP je nakon jučerašnjeg sastanka sa predstavnicima novinarskih udruženja izdao saopštenje u kom je istaknuta dobra saradnja između dve strane u okviru Stalne radne grupe za bezbednost novinara. Ono što u saopštenju nije navedeno jesu razlozi zbog kojih je taj sastanak iniciran, kao ni sadržaj sastanka u kojem je bilo i neslaganja po određenim pitanjima“, navodi se u saopštenju NUNS-a.

Dodaje se da, iako se Stalna radna grupa pokazala kao dobar model saradnje i komunikacije, mnogo je razloga da se njihova saradnja sa MUP-om „ne može nazvati dobrom“.

„Ali naša je namera da i dalje korektno komuniciramo, jer smo se uverili da i dalje postoji značajan broj profesionalnih pripadnika policije koji su nam ozbiljni i pouzdani partneri u zaštiti bezbednosti svih novinara u Srbiji“, piše u saopštenju.

NUNS je naveo da je sastanak iniciran od strane predstavnika Stalne radne grupe, a razlog su bili negativni događaji i opasne situacije na protestima u kojima su se novinari našli.

„Dve strane su se sastale kako bi razgovarale o mogućnostima povećanja bezbednosti novinara i smanjenja ometanja prilikom izveštavanja sa ovakvih događaja. Predstavnicima MUP-a posebno je ukazano na incidente prema novinarima učinjene od strane policajaca za vreme protesta 24. decembra“, navelo je udruženje.

Na sastanku su predstavnici udruženja izneli detalje svih zabeleženih napada i incidenata, poput napada na ekipu televizije Al Džazira, reportere televizija N1 i Nova S, kao i na fotoreportera agencije Beta.

„Predstavnici policije su izjavili da ne znaju za konkretne incidente koje su učinili njihovi službenici i nisu se složili s tim da su incidenti učinjeni, uz nekoliko puta ponovljenu konstataciju da njihovi policajci na terenu pružaju zaštitu svim učesnicima događaja, pa tako i novinarima“, dodaje se u saopštenju.

Novinarska udruženja su, kako je naveo NUNS, insistirala da ti događaji budu provereni i da se na njih reaguje, a predstavnici policije su obećali da će oni biti pažljivo istraženi.

Pomenut je i još uvek nerešen slučaj brutalnog prebijanja tadašnjeg novinara Bete Žikice Stevanovića od strane pripadnika Žandarmerije u julu 2020. godine, koji se i dalje, posle gotovo tri godine nalazi u postupku unutrašnje kontrole policije, a pred Prvim javnim osnovnim tužilaštvom u Beogradu se vodi krivični postupak protiv nepoznatih izvršilaca.

Predstavnici udrženja su na sastanku ocenili da i dalje ima policajaca koji ne shvataju ulogu novinara i medija na takvim skupovima i da je vidljivo da se incidenti posebno od strane Žandarmerije ponavljaju, uz nadu da se radi o izolovanim slučajevima, a ne namernom povređivanju i napadima na novinare.

„Sa tim se predstavnici policije nisu složili i negirali su da policajci čine incidente prema novinarima, ponavljajući da njihovi službenici štite sve građane, pa tako i novinare“, naveo je NUNS.

Kako bi se budući incidenti prema novinarima predupredili, predloženo je da se napravi neka vrsta protokola – upustva za predstavnike tih jedinica o ponašanju prema novinarima.

„Od predstavnika udruženja zbog toga je zatraženo da se sačini predlog i daju primeri dobre prakse. Takođe, tim povodom ponudili smo da se organizuju zajedničke edukativne radionice i treninzi“, naveli su iz NUNS-a i dodali da su na sastanku ukazali na potrebu međusobne koordinacije prilikom sličnih događaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari