NUNS: Neprimerene izjave najviših državnih funkcionera pokrenule lavinu napada i pritisaka na novinare 1Novine, štampa, mediji, print

Nezavisno udruženje novinara Srbije upozorava da su poslednje neprimerene izjave najviših državnih funkcionera pokrenule lavinu napada i pritisaka na novinare i redakcije i ozbiljno ugrozile njihovu bezbednost.

Umesto da javnost sazna zašto se sin predsednika države nalazi u društvu ljudi gonjenih zbog teških krivičnih dela, javni funkcioneri i mediji pod njihovom kontrolom krenuli su u odmazdu i pokrenuli novu kampanju progona nezavisnih novinara, optužujući ih da ugrožavaju njegovu bezbednost, ukazuje NUNS.

Ističe se da je na udaru redakcija KRIK-a, a pre svega hrabra novinarka Bojana Pavlović, kao i list Danas, Televizija N1 i drugi mediji koji profesionalno i skladu sa Kodeksom novinara rade u interesu javnosti.

NUNS navodi da je poslednjih dana izniklo nekoliko profila na društvenim mrežama koji služe za bezobzirne udare na novinare i medije koji informišu u javnom interesu.

Poruke koje se sa tih profila upućuju podržavaju već iznešene stavove javnih zvaničnika i šire se po internetu po već uhodanoj praksi, a onda se razrađuju u provladinim tabloidima i na taj način se već ugroženi novinari izlažu još većim pritiscima i opasnostima, samo zbog toga što rade svoj posao.

S obzirom da ovakve akcije sadrže različite elemente organizovanih napada i pritisaka, NUNS zahteva od Tužilaštva, policije i Zaštitnika građana da, u skladu sa svojim nadležnostima, istraže tu organizovanu kampanju i pronađu nalogodavce i izvršioce sistematskog vređanja, ponižavanja i targetiranja novinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari