O lepoti različitosti 1

Novi broj časopisa za savremenu kulturu Vojvodine – Nova misao, u izdanju Kulturnog centra Vojvodine Miloš Crnjanski, koji od ove godine izlazi u novoj seriji, u novom formatu i na povećanom broju strana, odnedavno je dostupan svim zainteresovanim čitaocima.

U ovom, 49. broju, na 120 strana, dominiraju prilozi iz filmske umetnosti, ali ne zaostaju ni književnost, likovna umetnost, pozorište, strip…

Broj otvara tekst o prvom festivalu umetnosti i tolerancije – Labina, koji je održan u istarskom gradu Labinu, a koji promoviše lepotu različitosti i univerzalno razumljiv jezik umetnosti, naročito kroz regionalnu saradnju Istre i Vojvodine.

Sledi temat o filmu, koji počinje intervjuom sa režiserom Rajkom Grlićem, koji je bio učesnik Okruglog stola Art is the Power of the Tolerance, na pomenutom festivalu, a za Novu misao pravi retrospektivu svog života i rada. Sa poznatim rediteljem je razgovarao Dejan Petrović.

Još jedan velikan filmske režije, Milutin Petrović, u razgovoru sa Nikolom Pavlovićem govori o svom omiljenom filmskom žanru, stanju srpske kinematografije, propagandi i kako je sve to povezano s njegovim filmom Nečista krv, koji je postao prvi srpski igrani film prikazan na svetskoj medijskoj platformi Netfliks.

Sledi tekst Nastasje Pisarev – Vandavizija: likovi za koje je lako navijati, o istoimenoj Diznijevoj seriji, koja predstavlja postmodernistički omaž (američkoj) televiziji i popularnoj kulturi i drugim Netfliksovim serijama koje su obeležile prošlu godinu.

Na njega se naslanja tekst Ne samo pokretne slike Vladimira Sumine o strip-adaptacijama u film 2021. i o tome kako je strip postao mejnstrim.

Deo posvećen književnosti započinje odlomkom iz romana Sever, nagrađivanog turskog pisca Burhana Sonmeza, inače predsednika svetskog PEN centra, koji su prevele Vesna Gazdić i Ana Lojanica.

Slede pesme Dušana Radaka i priča Saše Radojčića Dečak sa Fanara (23. jun 1919). Rubriku književne kritike otvara tekst Marine Avramović Roman toka traume, koji se bavi romanom-poemom Milene Marković Deca, nagrađenim Ninovom nagradom.

O putopisnom eseju Uz Dunav, savremenog francuskog pisca i strastvenog bicikliste Emanuela Rubena piše Vladimir Gvozden. Knjiga je nastala kao rezultat Rubenovog najvećeg poduhvata, vožnje uz tok Dunava, od Crnog mora do Crne šume i ove godine objavljena je i na srpskom jeziku u izdanju Akademske knjige.

Rastko Lončar piše o knjizi Maše Vujnović Umetnost poštom – Mail-art, izdanju Kulturnog centra Vojvodine Miloš Crnjanski, a Dragan Babić o zbirci priča Sare Majstorović Srebrne šume, koja je postala prvi laureat novoustanovljene Nagrade Miroslav Josić Višnjić, koju dodeljuje Srpska čitaonica Laza Kostić iz Sombora.

Irena Stracenski analizira roman Horor vacui Staše Ares, a Milutin Ž. Pavlov predstavlja u svom Dnevniku čitanja knjige Zorana Vukovića (Ruke k sebi, čoveče), Popa D. Đurđeva (Povratak u Lazaret i druge lelegije), Radmile Gikić Petrović (Kubanske prijateljice) i Dejana Aleksića (Dok traju svetovi).

Simon Grabovac piše o alternativnom pozorištu kod nas i njegovoj borbi za opstanak, a Nataša Gvozdenović o pozorišnom festivalu Dezire.

O umetničkom pokretu pop-arta, njegovim počecima u Velikoj Britaniji i o tome šta danas znači pop-art razgovarala je Radmila Đurica sa Čarlsom Safatijem, njujorškim galeristom, vlasnikom prestižne Carlton Fine galerije na Medison aveniji, koji izlaže isključivo dela pop-arta.

I za kraj, filozofska poslastica – 5. poglavlje knjige Vatra slobode Volframa Ajlenbergera, o preplitanju života i ideja četiri filozofkinje: Simon Vejl, Simon de Bovoar, Hani Arent i Ajn Rand, u prevodu Saše Radojčića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.