O putovanju i pustinji 1

Da u 21. veku konačno dolazi do vidljivih formalnih pomeranja i istraživanja novih formi i oblika izražavanja, potvrđuje i zbirka od šest priča Kristijana Krusata pod nazivom Kratka teorija o putovanju i pustinji, koju je objavio Heliks, a sa španskog prevela Biljana Isailović.

Ova zbirka širom sveta je prepoznata kao jedinstvena, a njen autor nagrađen, između ostalih, Nagradom EU za književnost.

Istražujući sopstvene mogućnosti i domete, u prethodnim zbirkama koje je objavio, Krusat se takođe predstavlja kao jedinstveni inovator i eksperimentator na polju kratke proze.

Krusat pripovetku ne sagledava u konvencionalnom i tradicionalnom smislu.

Njegova pripovetka ne sadrži klasične i poznate elemente poput naglih obrta, obavezne poente ili nezaobilazne kulminacije.

On ruši matricu epigonstva i ne pristaje na ideju da pripovetka mora podražavati život sam.

Zato elemente koji više odlikuju roman implementira u kratku narativnu formu izbegavajući poznate sižejne zaplete, nalazeći nove načine stvaranja kompozicije.

Posebno interesantno za ovdašnje čitaoce radnja jedne priče mahom se dešava u Beogradu.

Osnovna Krusatova inspiracija za ovu priču, kao i jedan od njegovih omiljenih pisaca svih vremena, jeste Milorad Pavić.

Iako naizgled pripoveda o dva brata koja su volela istu ženu, Krusat konstantno apostrofira čitaoce time naglašavajući važnost njihove uloge u nastanku teksta.

„Izvuci iz ove priče pouku koja ti najviše odgovara. Poveži je sa mojim danima bez tebe, pokloni joj metaforičko čitanje i sažmi moj život, jer na kraju krajeva naš život sanjaju drugi a mi činimo ono što možemo unutar blagih tmina.“

Krusatova zbirka govori o prepoznatljivoj i zgusnutoj realnosti koja nam je svima poznata, iako je retko posmatramo kao oneobičenu i začudnu, kakva ona zapravo jeste.

Njegova stvarnost je stvarnost turističkih objekata, prepunih plaža i hotela, parkinga i kamp naselja.

Ali ona je istovremeno i stvarnost emotivnih i unutrašnjih života likova koji su se prepustili svojim instinktima i odlučili da žive slobodno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari