Jelena Anđelovska i Danijel Apro o svojim novim knjigama razgovaraju u četvrtak u Bulevar Buksu u Novom Sadu 1Danijel Apro, foto: Privatna arhiva

Predstavljanje nova dva izdanja Partizanske knjige, zbirku pesama „Kuća se nije mrdnula“ Jelene Anđelovske i roman „Trči, Jorgovanka, trči“ Danijela Aproa, biće održano u četvrtak, 30. novembra od 19 sati u Bulevar Buksu u Novom Sadu.

Pored autora, u ovoj knjićevnoj večeri učetvovaće i članovi uredništva Partizanske knjige, Vladimir Arsenić i Srđan Srdić.

Zbirka pesama Jelene Anđelovska u svom naslovu sadrži očigledan paradoks. Kuće su po prirodi stvari nepokretne (otud valjda i nepokretna imovina), a ona kaže da se njena iz naslova nije mrdnula, kao da je normalno da kuće plešu, vrte prozorima, mrdaju krovovima.

„Zašto, dakle, ona tvrdi da se kuća nije mrdnula kad je to stvar samorazumljiva, očita po sebi, jasna? Uzevši kao tematski okvir ideju kuće u svoj svojoj megametaforičnosti, pesnikinja je uspela da nam objasni zbog čega se to što zovemo kućom u različitim kontekstima ne mrda, zašto ostaje ravnodušno na sve ono čime punimo taj prostor ili čime taj prostor napadaju“, kažu organizatori u pozivu na ovaj događaj.

Sa druge strane, radnja roman Danijela Aproa ‘Trči, Jorgovanka, trči’, zasniva se na predlošku preuzetom iz novina, a onda se poput kovitlaca slobodnih asocijacija niže gotovo unedogled zaustavljajući se tek nakon što se vrati u samu sebe, odnosno u tekst iz kog je iznikla.

Jelena Anđelovska i Danijel Apro o svojim novim knjigama razgovaraju u četvrtak u Bulevar Buksu u Novom Sadu 2
Foto: Partizanska knjiga

„Njegov tekst svojim humorom i svežinom, svojom razigranošću i doslednošću, konačno svojim majstorskim izvođenjem, slavi književnost, čitanje i jezik – oruđa bez kojih nijedan pisac danas ne bi smeo da se upušta u avanturu pisanja. Trči Jorgovanka trči je tek smeh u tami, kako reče Nabokov. On je kikot dvorske lude koja gleda kako jedan svet nastaje i nestaje istovremeno. On je ogledalo koje nam pokazuje kakvi zapravo jesmo, a mi to ne shvatamo“, dodaju iz uredništva Partizanske knjige.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari