O razočaranju u Zapad

PREPORUKA ZA PREVOĐENJE

Ostavite komentar


  1. Bilo bi interesantno da su autori malo više obratili pažnje na ulogu Zapada u korumpiranju elita sa Istoka. Nisu se narodi sa „Istoka“ razočarali u „Zapad“ zbog sopstvene lopovske elite nego što su shvatili da je zapad korumpirao elite zbog svojih razloga a to je pljačka resursa (uključujući i ljudske) i osvajanje novih tržišta i de je narode ostavio na milost i nemilost sopstvenim ljudožderima. Tj. demokratija je bila samo lepo spakovan mamac za budale.
    Ovako ispada „eto zbog vaših lopova vi sada nas ne volite“. Licemerja kod zapadnjaka nikada nije falilo.

    1. Pod punom materijalnom i krivicnom odgovornoscu tvrdim da svi vi koji demokratiju smatrate necim ‘nametnutim od strane zapada’, ne znate ni osnovne pojmove demokratije, sto je upravo deo problema koji se navodi u tekstu iznad. Neprosveceni kolektivizam i filosofija palanke.

    2. Bas su zli ti zapadnjaci (a i Rusi, Kinezi, Arapi…). Dosli kod nas i naterali zabu u vodu. Iskvarili srpske zabe.

      1. Ne nego su nam lepo objasnili kako će zajedno sa našim elitama da opljačkaju zemlje istočnog bloka.
        Zar svi Vi stvarno mislite da oni ISKRENO žele demokratiju drugim zemljama? Toliki altruisti, filantropi? Ili kao misionari pre pet vekova? Da nam donesu svoju paradigmu. Onda je bila religija hrišćanska a danas religija demokratska.
        I ne mešajte babe i žabe. Nisu naši ništa bolji ali ko nam je decenijama obećavao med i mleko samo da se prodemokratišemo po njihovim pravilima?
        I ako su već toliki sveci što ne hapse naše lopove nego ih dodatno korumpiraju i što kupuju naše resurse bud’zašto? Što ne plate pravu cenu?
        Oni su odavno shvatili da je njihov sistem proizvodnje na kraju života i da više nemaju šta da traže na sopstvenim unutrašnjim tržištima a ni u drugim zemalja sličnog kapaciteta i nivoa razvoja. Jedni drugima da prodaju jedno isto ne ide. Znači moraju se naći novi papani.
        Nama treba 5-a košulja a Nemcu ne treba 25-a. Nama treba prvi nov auto a Nemcu ne treba 3-i. Nama treba nov stan a Nemcu treća kuća ne. Shvatili ste poentu. Nije džabe Marksov „Kapital“ jedna od najprodavanijih knjiga na Zapadu poslednjih 20god. Hoće da znaju šta ih čeka u eri hiperprodukcije. I da se razumemo, 30 god. imam sopstveni biznis, radim i na Zapadu i na Istoku i to više nego uspešno i nemam više uopšte iluzija ni o jednima ni i drugima, pogotovo u Evropi, tu je Komunizam veći nego što je ikad bio u SFRJ a vrlo blizu onog u SSSR (i tome sam lično prisustvovao). Tako da bajke o neshvatanju (mitskog bića) demokratije mogu proći kod naivnih i nevinih, a kod nas koje su silovali i koji silujemo druge to više ne pali. Demokratija je religija kao i svaka druga a pošto se prilično istrošila na zamenu dolaze „ljudska prava“ koja su iznad demokratije pošto su u stanju da suspenduju istu. Što će reći zapad, vrti ploču kako njemu odgovara a ne kako nam serviraju.

    3. Niko pametan ne misli da su ljudi na Zapadu ‘dobri’, oni su dobri za sebe. To sto mi ocigledno nismo u stanju da stvorimo drustvo u kome je dozvoljena konkurencija, pa tako bivamo stimulisani za napredak, to je nas problem. Imamo drustvo grabeza, kamiona I aviona. A da bi nam bilo dusevno lakse, trazimo osobu mesijansku, kojoj mozemo da masemo zastavicama, kacimo joj ordenje.

  2. Ahaaa, znaci mrzimo zapad zato sto ih lose imitiramo??? Uf hvala na pojasnjenju, ja reko mrzimo zapad jer su od tranzicije profitirale samo zapadne kompanije i domaca korumpirana elita (koja je, gle cuda, bila savrsen saradnik tim kompanijama jer nije gledala nacionalne interese). Hvala gospodi na ovom prosvetljenju, ipak sam ja zatucani stanovnik ucmale palanke, nesposoban da razumem koncept demokratije i velikog Zapada kao bastiona slobode i prosvetljenja. Hvala vam sto ste me probudili iz dogmatskog sna, kao Hjum Kanta. Sad kad sam probudjen, moram da vam prigovorim da ste zaboravili da kazete da je nas narod primitivan i glup, te da nema nikakvo opravdanje za animozitet prema zapadu, jer nam zapad zeli samo slobodu, demokratiju i vladavinu prava, kao i suverenitet i vlasnistvo naroda nad prirodnim resursima.
    Znam da necete da objavite ovu poruku, ali mislim da ce ovo moje prosvetljenje da probudi i druge ucmale srbe i pokaze im da postoji nesto bolje od mRaCnOg SrEdNjEg vEkA… To je cilj danasa i njegovih kolumnista, zar ne?

    1. Niste, kao prvo, bili u pravu da Vaš komentar neće biti objavljen. A o tome kakav je naš narod imate svakodnevno bezbroj svedočanstava, više loših nego dobrih. Na primer, dobar pokazatelj je ponašanje učesnika u saobraćaju.
      Zapad, tj. tamošnji kapitalizam ima sistemske slabosti koje, čini mi se ne može da prevaziđe. To što oni koriste korumpiranost bivše socijalističke elite ili novopečene demokratske, ide i nama na dušu, ne samo Zapadu. Istok je kod svog stanovništva više stvorio otpor svojim slabostima, a manje time što je neko hteo hleba preko pogače. Kod nas je to počelo još ’45., kad su “nazadni elementi“ isterivani iz svojih vila, da bi se tu uselili napredni drugovi i njihove drugarice.
      Malo toga je u životu crno ili belo, uglavnom su prisutne nijanse i jednog i drugog. Glupo je postavljati stvari kako je sve na Istoku (bilo) loše, ili da je sve na Zapadu loše.
      Na kraju, iako ste Filozof Palanke, to Vas ne oslobađa obaveze da imenice Srbi (Srbe) i naziv ovog dnevnog lista za koji znate da Vam neće objaviti poruku, pišete malim slovom.

  3. Sve je mnogo jednostavnije. Kad je primer Sovjetskog Saveza nestao sa politicke scene , nestala je i potreba da se tzv. Zapad dokazuje kao liberalan i demokratski , te se okrenuo svom izvornom postulatu – eksploataciji vecine u korist … i td…i td…

  4. Opet su komentatori sve pogrešno shvatili. Ne znam kog su stepena obrazovanja. Priča o o demokratiji zbog Zapada je pogrešno shvaćena, nisu problem Zapad i demokratija i ljudska prava (jedan komentator se ruga ljudskim pravima, ne znam da li je u školi imao taj predmet i učio šta ona znače), već što istočnoevropske zemlje nisu uspele da dobro sprovedu tranziciju i smanje mogućnosti bivših komunista pri prelazu na nov sistem, kao i stepen korupcije. Objektivno, zapadna društva su bolji model od Kine i Rusije, samo je potrebno napraviti neki socijaldemokratski model, ne neoliberalni i predatorski i eliminisati korupciju i partokratiju. Možda bi zadatak neke nove levice bio osmišljavanje nekog novog demokratskog socijalizma?

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 7. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Slobodan Georgiev, novinar

Danas čitam od prvog broja. Kada se pojavio ’97. posle protesta izgledao je kao nešto što nam treba i ostao je tu sve ove godine.