Agresivniji je zamenio učtivog Baraka Obamu u drugoj od tri TV debate uoči izbora 6. novembra. Aktuelni predsednik je tokom žestoke debate od sat i po vrlo često prekidao svog izazivača Mita Romnija, polemisao, opstruirao, odmahivao glavom.

Najveća rasprava vodila se oko ekonomije, poreza i spoljne politike. Romni je optužio Obamu da je prekršio predizborna obećanja i za brojne neuspehe u protekle četiri godine. Obama je branio postupke Bele kuće napadajući Romnija pre svega povodom pitanja oporezivanja bogatih i odnosa prema kineskoj ekonomiji

Debata je pokazala da je Obama bio u ofanzivi, piše američki Politiko. Britanski Gardijan ocenjuje da je u prilog Obami ovoga puta išla činjenica da ne može biti gore nego što se pokazao u prvoj debati, dok Romni ima manu da ne može biti bolji nego što je bio u Denveru. Na kraju, Obama je bio mnogo bolji, jasniji, odlučniji, baratao je argumentima i retorički je nadmašio Romnija, zaključuje list. BBC komentariše da se Obama „izvukao“, da je „uradio ono što je trebalo, a možda i više“.

Na momente, kažu analitičari, činilo se da je posredi neki sportski meč, a ne predsednička debata. Moderatorka Kendi Krouli suočavala se sa poteškoćama u pokušaju da održi nameravani format emisije budući da su obojica kandidata insistirala da jedan drugom odgovore na svaku optužbu.

Osim energičnijeg Obame, druga debata donela je potpuno novu atmosferu. Rivali su u sali Univerziteta Hofstra u Njujorku umesto na pitanja moderatora, odgovarali publici u kojoj je bilo 80 neopredeljenih birača, a mogli su slobodno da šetaju na pozornici.

U jednom trenutku, jedan drugom su se uneli u lice nasred studija pa su, piše Njujork tajms, podsećali na petlove u ringu. „Ono što je guverner Romni rekao, jednostavno nije istina.. Nije istina, guverneru Romni, nije istina. Ono što vi govorite nije istina“, ponavljao je Obama.

Predsednik je u nastojanju da u svoju kampanju ubrizga novu dozu dinamike i entuzijazma nakon lošeg nastupa u prvoj TV debati tvrdio da se njegov republikanski rival uopšte ne bavi problemima srednje klase. Romni je pokušavao da sačuva učinak iz duela u Denveru. Jedan od najžešćih verbalnih okršaja tokom večeri bio je trenutak kada su se Obama i Romni sukobili oko toga da li Bela kuća obmanjuje Amerikance oko prirode napada na američko diplomatsko predstavništvo u Bengaziju u Libiji 11. septembra. Romni je napao Obamu jer je već sutradan održao donatorsku večeru, „bez obzira na smrt četvoro Amerikanaca“, a rekao je i da je predsednik doveo u zabludu celu Ameriku jer nije bio jasan – da li je to bio teroristički napad ili ne.

Posmatrači su saglasni da je od tog trenutka Romni bio defanzivan, Obama ga je napadao sve žešće, da bi u poslednjem obraćanju poentirao podsećajući na Romnijevu izjavu o 47 odsto birača na koje ne računa jer zavise od vlade. Iskoristio je priliku da ukaže da Romni, čije se bogatstvo meri stotinama miliona dolara, plaća poreze po nižoj stopi nego mnogi pripadnici srednje klase. „Guverner Romni nema ekonomski plan u pet tačaka. On ima plan od jedne tačke – pomoći bogatima“, kazao je Obama.

Debatno veče u Njujorku za nijansu je pripalo aktuelnom predsedniku, zaključuju analitičari, što pokazuju i ankete objavljene sat vremena posle duela. Treće i poslednje sučeljavanje biće održano na Floridi 22. oktobra. Opšta je ocena da je predizborna trka sada sasvim neizvesna i da će tako biti do poslednjeg trenutka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari