Međunarodne snage „nisu odnele pobedu“ protiv talibana na jugu Avganistana, priznao je juče šef koalicionih snaga predvođenih NATO. General Dejvid Mekirnan kaže da je napredak načinjen u pojedinim delovima zemlje, ali ne i na jugu Avganistana, gde su stacionirane uglavnom britanski vojnici. Da Amerika nije pobedila u Avganistanu, potvrdio je pre dva dana i američki predsednik Barak Obama, kao i šef britanske diplomatije Dejvid Miliband koji je nedavno upozorio na „strateški ćorsokak“ u pojedinim delovima zemlje.

Budući da vojno rešenje nije urodilo plodom, Obama je prvi put otvorio vrata za pregovore sa umerenim talibanima. Američke snage spremne su da primene pristup viđen u Iraku, gde su sunitski pobunjenici nagovoreni da se okrenu protiv ekstremista Al Kaide, zahvaljujući čemu je postignut značajan pad stope nasilja. Predsednik Obama navodi da bi dogovori slični onima koji je primenio general Dejvid Petreus u Iraku značajno mogli uticati na smanjenje stope nasilja u Avganistanu i Pakistanu.

Koalicioni vojni komandanti učestalo naglašavaju da stopa pobunjeništva u Avganistanu ne može biti rešena vojnim sredstvima. Hamid Karzai, avganistanski predsednik, pozvao je na mirovne razgovore sa članovima bivšeg talibanskog režima i ponudio njihovom lideru Muli Omaru, koji je u bekstvu, bezbedan pristup pregovorima. Saudijska kraljevska porodica ponudila je da bude sponzor mogućih pregovora između talibana i avganistanskog predsednika. Analitičari procenjuju da bi pobunjeništvo različitih avganistanskih grupa i pakistanskih talibana, stranih boraca, bivših komandanata džihada, plemenskih lidera, narko barona i bandita, moglo biti prepolovljeno ukoliko se pristupi pregovorima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari