Američki predsednik Barak Obama ukazao je na oporavak američke privrede u svom govoru u američkoj državi Teksas i založio se za jačanje napora za otvaranje novih radnih mesta i podršku srednjoj klasi.


U svom govoru Obama je pozvao Kongres da podrži investicije u obrazovanje i istraživanje koje su prema njemu ključni za revitalizaciju srednje klase. Šest dana pošto su objavljeni ohrabrujući podaci o zapošljavanju sa stopom nezaposlenosti koja je pala na 7,5 odsto Obama je rekao da je politika za koju se zalaže dala rezultate.

„Zahvaljujući čvrstini i odlučnosti američkog naroda, raščistili smo ruševine od najgore ekonomske krize u našem životu“, rekao je Obama. On je dodao da treba preduzeti dodatne mere da bi se nezaposlenost vratila na nivo pre krize. Stopa nezaposlenosti je 2008. bila pet odsto.

„Da bi američka ekonomija uspela, treba da se potrudimo da se plate i prihodi srednje klase povećaju. Većina porodica nije videla povećanje prihoda godinama“, rekao je Obama. Ovo je prva poseta u nizu koje Obama planira da obavi kao „turneja zapošljavanja i otvaranja mogućnosti za srednju klasu“. On je pozvao Kongres da podrži investicije u obrazovanje i istraživanje.

Međutim, republikanci, koji imaju većinu u Predstavničkom domu američkog Kongresa, od 2011. blokirali su veliki broj Obaminih mera za podsticaj privrede i čak uspeli da izdejstvuju usvajanje mera za smanjenje potrošnje. Obama je to indirektno pomenuo u svom govoru kada je rekao da je potrebno da Amerikanci nekad izvrše pritisak na njihove izabrane predstavnike u Kongresu da „naprave pravi izbor“.

Bela kuća je navela da će Obama koristiti ovu posetu da pokrene administrativne inicijative, dok njegovi predlozi nailaze na protivljenje u Kongresu. Jedna inicijativa je da se formiraju tri nova instituta za inovacije za sektor proizvodnje, partnerstva između firmi, univerziteta i vlade da se pomogne američkim proizvođačima da otvaraju dobra mesta. Pet saveznih agencija izdvajaju 200 miliona dolara za taj poduhvat.

Državu Teksas u gornjem domu Kongresa, Senatu, predstavljaju dva najkonzervativnija republikanca, Džon Kornin i Ted Kruz. Teksas takođe ima drugu najbrojniju hispano populaciju u zemlji, što je privlačna demografska grupa za Obamine demokrate.

Hejgel: Politička rešenja, ne vojna

Rešenja bliskoistočnih problema, uključujući konflikt u Siriji i iranski nuklearni program, „politička su, ne vojna“ pitanja, izjavio je američki ministar odbrane Čak Hejgel u Institutu za bliskoistočnu politiku u Vašingtonu. U tom smislu, uloga SAD je, kako je rekao, da „pomogne da se utiče na tok događaja“, kako vojnim, tako i diplomatskim, ekonomskim, humanitarnim sredstvima i „u koordinaciji sa saveznicima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari