Obeležen Dan Užica, 9.oktobar 1Nagrađeni Užičani/Foto Danas                                    

Svečanom sednicom Skupštine grada, koja je održana u velikoj sali Narodnog pozorišta Užice, uz poštovanje protivepidemijskih mera, obeležen je Dan Užica 9. oktobar.

Tog dana 1329. godine prvi put se pominje naziv grada u jednom spisu u dubrovačkom arhivu, čiji faksimil se danas čuva i užičkom Istorijskom arhivu.

Branislav Mitrović, predsednik skupštine, pozdravio je prisutne i dodao da su, zbog epidemije, izostale gradske manifestacije koje su, povodom Dana grada, organizovane ranijih godina.

Gradonačelnica dr Jelena Raković Radivojević, nakon osvrta na burnu istoriju grada, poručila je da se ove godine“ Dan grada obeležava u uslovima pandemije kovida 19, koja je iz korena promenila naš život, ali da su Užičani u proteklim mesecima, kao i ranije, isakazli solidarnost i humanost“.

„To je ono što nas ohrabruje u nadi da ćemo umeti da procenimo ono što je najvažnije, a to su uvek čovek i njegovo zdravlje. Verujem u to da ćemo graditi budućnost grada na temeljima dobrote i da ćemo jedni u drugima prepoznavati ono što nas spaja, a ne ono što nas razdvaja“, poručila je gradonačelnica i apelovala na Užičane da se pridržavaju protivepidemijskih mera.

Ona je dodala da je cilj gradske vlasti da „završi sve započete projekte i da započne nove“, među kojima je apostrofirala ulaganja u infrastrukturu, javno zdravlje, rekonstrukciju bolnice i gradskog trga, obrazovanje, kulturu, saobraćaj i mere energetske efikasnosti.

Dodeljena su najviša gradska javna priznanja pojedncima i kolektivima koji su doprineli razvoju afirmaciji grada, kao i 34 zahvalnice za  dobrotu, solidarnost i humanost u borbi protiv epidemije korona virusa.

Stiže Vučić

Prisutnima se obratio Nikola Selaković, generalni sekretar predsednika Srbije Aleksandra Vučića, čiji dolazak u Užice je najavio „do kraja ove godine“,  rekavši da je „taj događaj bitan, jer će on pomoći da se realizuju zadaci koje Užice ne može samo da uradi“.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari