Obeležen vek postojanja naselja Slana bara 1foto: press služba gradonačelnika Novog Sada

Otvaranjem Izložbe „100 godina Slane bare“, obeležen je vek postojanja tog gradskog naselja. Izložbu je upriličio Istorijski arhiv Novog Sada, a otkrivena je i informativna tabla na platou ispred crkve Svetog Vaznesenja Gospodnjeg.

– Nekada je ovo bio zabaren, prigradski i prostor nepodesan za život, a sada je gradski i obiluje modernim sadržajima. Naši preci su se trudili i svakodnevno izgarali da bi prilagodili ovaj prostor svom životu ovde, kako bismo mi danas imali sve ovo na raspolaganju i hvala im na tome – istakao je protojerej Branko Đurićin, koji se obratio u ime domaćina.

Direktor Istorijskog arhiva grada Novog Sada Petar Đurđev rekao je da je „iz blata i močvarnog naselja iznikao deo grada kojim se ponosimo“.

Izložba „100 godina Slane Bare“ prikazala je imena prvih kupaca placeva kao i članova udruženja za ulepšavanje Slane bare, a upotpunjena je gradskim odlukama i natpisima iz novina iz tog perioda.

Informativna tabla postavljena je ispred Crkve Vaznesenja Gospodnjeg na Sentandrejskom putu, sa tekstom „1921-2021. Povodom stogodišnjice urbanog naseljavanja Slane bare i sećanja na naše pretke koji su se trudili da organizuju i urede svoje naselje – Zahvalni Slanobarci“.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da je u novu kulturnu stanicu u Slanoj bari „Barka“ uloženo 150 miliona dinara, i najavio ulaganja u proširenje Sentandrejskog bulevara, kako bi se omogućila „bolja komunikacija Slane bare i Klise sa centrom grada“.

Nova kulturna stanica je objekat površine 670 kvadratnih metara i nalazi se u Čenejskoj ulici 54. U okviru tog objekta smeštene su i prostorije Mesne zajednice, Gradske biblioteke, multifunkcionalna sala i prateći prostori, uz uređen prostor oko objekta, sa igralištem za decu i zelenim površinama.

Novosadski Magistrat 1921. godine doneo odluku da se deo grada preko kanala Dunav-Tisa-Dunav, naseli, tako što su odobravani placevi za prodaju stanovnicima grada, što je rezultiralo formiranjem novog naselja u okviru Novog Sada.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari